– Hvis du hadde gjort det på det ordentlige slakteriet, så tror jeg du hadde fått en klage.
Mina Kullin (11) har headsett med VR-briller og konsoller i hver hand. Hun beveger seg rundt, griper tak i noe i løse lufta og ser ut til å skulle stikke det hun griper tak i.
– Jeg mista kniven, sier hun. Venninna Mariel Storø Gåsø ler, og sier til henne: – Hvis du hadde gjort dette på slakteriet, så tror jeg du hadde fått klage på deg.
Under Forskningsdagene ved Guri Kunna videregående var folk fra VR-laben ved
NTNU til stede, skriver Hitra-Frøya.
Virtuelle
Her fikk de besøkende prøve ut deres virtuelle beskrivelse av en rekke arbeidsoppgaver i oppdrettsnæringa. Opplegget er ment for folk som er noen år eldre enn skoleelevene som prøvde det ut nå.
Markus Haraldseid fra VR-laben forteller at det er NAV som er kunder. De ønsker å få laget virtuelle presentasjoner som kan gi jobbsøkereinnblikk, og muligheten til å teste ut, hvilke arbeidsoppgaver man kan få innen havbruksnæringa.
Både SalMar, Måsøval fiskoppdrett og Aqualine bidrar i prosjektet, ogden oppgaven Mina nettopp har prøvd seg på, er fra Innovamar-slakteriet på Nordskaget. Laben har filmet i 360 grader på slakteriet, og når Mina beveger seg og gjør ting, så er det nesten som at hun er inne på slakteriet.
Nesten ekte
– Det føltes ekte ut. Eller: det føltes nesten ekte ut, retter Mina.
Mariel forteller at hun prøvde en annen scene:
– Jeg var på oppdrettet. Og så skulle jeg kjøre båt inn til SalMar. Jeg kræsja med en annen båt. Men jeg klarte å komme meg fram, forteller hun.
Begge jentene synes det var artig å leke seg med arbeidsoppgavene som er laget.
– Det er også et poeng at det skal være morsomt, sier Markus Haraldseid.
– Bedriftene som er med på dette, ønsker å bruke det som promotering, for at norske jobbsøkere skal få lyst til å søke seg til oppdrettsnæringa. For NAV er det aktuelt å å få det installert på arbeidssentrene, slik at jobbsøkere kan få et innblikk i arbeidsoppgavene på en annen måte enn å lese om dem, forteller han.