Jobber for å finne ut om fiskeavskjær er bra for helsen

Nyheter
863

Det overordnede målet til Iselin T. Vildmyren og Aslaug Drotningsvik er å finne ut hvilke helseeffekter fiskeproteiner kan ha. Mens Vildmyren tester ut restråstoff etter hvitfisk, ser Drotningsvik på proteiner i mel fra hele fiskefileter.

Dermed kan de se om fiskeavfall har andre effekter enn fiskefilet.

– Fiskebåten Halstensen Granit har en fabrikk om bord der fiskeavskjær gjøres om til fiskemel. Målet er å få brukt så mye av restråstoffet som mulig, også limvannet som ellers ville blitt spylt på sjøen. Jeg ser på hvilken helseeffekt det kan ha på overvektige og på aktive som trener muskelstyrke, sier Vildmyren, som er tilknyttet fiskerederiet K. Halstensen i Austevoll.

Tester på mennesker

Hun er i full gang med forsøk der ulike grupper får prøve restråstoff fra fisk i kapselform i åtte uker, mens en kontrollgruppe får annen type animalske proteiner.

Begge stipendiatene er tilknyttet Proteingruppen ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen, der det har vært mye forskning på fiskeprotein.

Tidligere studier har vist at fiskeproteiner kan bedre blodsukkerreguleringen og senke kolesterolet hos både mennesker og dyr med overvekt eller fedme.

FAKTA

  • Proteiner er en av tre hovedgrupper næringsstoffer i kosten, ved siden av fett og karbohydrater.
  • Vi får proteiner gjennom mat som fisk, egg, kjøtt, melk, ost og brødvarer.
  • Forskerne undersøker nå om fiskeproteiner har bedre effekt på helsen enn andre typer proteiner.

Målet til Vildmyren er å finne ut om dette stemmer og hvilken nytte ulike grupper kan ha av fiskeprotein.

– Hvis det kan ende opp i nyttige produkter, er det en bonus, sier hun.

– Sug i markedet

Flere hundre tusen tonn fiskerester kastes på havet hvert år. Halstensen Granit har bestilten ny tråler som skal kunne ta i bruk rubbel og bit av fisken.

Alfred Halstensen er medeier i rederiet, og professor ved Universitetet i Bergen. Han følger spent med på forskningen som gjøres på fiskeavfallet. Selv vil han ikke bruke det ordet.

– Noen kaller det gullråstoff. Forskning har vist at det er næringsrike stoffer i skinn, bein og innvoller. Derfor vil vi kartlegge helseeffektene som ligger i dette restråstoffet, sier Halstensen.

De vannløselige proteinene som gjør vannet grått når fisken kokes, kan være spesielt verdifulle, ifølge professoren. Han håper disse kan brukes i nye produkter.

– Vi har sett at det er sug i markedet etter mat som er godt for helsen vår. Å ha dokumentasjon på effekten av fiskeproteiner vil bety markedsmessige fordeler for hele fiskerinæringen, sier Halstensen. I tillegg trekker han frem at forskningen er viktig både når det gjelder helse og miljø.

Kan være bra for eldre

Aslaug Drotningsvik tar doktorgraden sin i samarbeid med Vedde, som er en del av TripleNine Group. Fabrikken i Langevåg utenfor Ålesund produserer fiskemel og fiskeolje fra pelagisk fisk som brukes i fiskefôr.

Hun ser på hvilken effekt Veddes produkter har på eldre med muskelsvekkelse.

– Mange eldre har for lavt proteininntak, og vi vil undersøke om fiskeprotein kan være gunstig for dem, sier Drotningsvik.

Foreløpig har hun gjort dyreforsøk for å teste ulike varianter av produktene, men forbereder nå forsøk på mennesker.

Fra fôr til mat

Hos Vedde håper de noen av produktene deres etter hvert kan bli ernæring for mennesker.

– Vi tar i mot cirka 500.000 tonn fisk og i året, og ser oss om etter nye anvendelser og markeder for å få merverdi ut av råstoffet. Satsningen på fiskeprotein inn mot helse er viktig for oss, sier FoU-leder Ola Flesland.

Selskapet jobber parallelt med produkutvikling. Flesland håper at dersom studiene til Drotningsvik gir tydelige resultater, vil det kunne gi nye produkter fra Vedde.

– Det finnes mye dokumentasjon på helseeffekten til omega 3, men mye mindre på fiskeproteiners effekt på mennesker. Det kommer tyngre og tyngre bevis for at det har en effekt på muskler, blant annet, sier Flesland.