Jim Roger Nordly: – Er det noen i salen jeg ikke har klart å fornærme ennå?

Nyheter
0

Klar beskjed om for høy dødelighet.

Den fremtidige veksten i næringa må komme som følge av en bedre biologisk produksjon og overlevelse. Det var den tydelige meldinga fra STIMS’ Jim Roger Nordly under åpninga av årets Lofotseminar.

Nordly gikk gjennom laksens syklus fra smolt til slakt, og pekte på mange forbedringsmuligheter i hele fasen fra smolt til slakt. Næringa taper store beløp på alt fra manglende vaksinering til mekanisk avlusing, i følge Nordly.

Etter gjennomgangen måtte han med et stort smil, spørre både seg selv og tilhørerne om det var noen han hadde unnlatt å fornærme.

Mer sammensatt enn tidligere
– Vi kan aldri bli fornøyd med å ha 18,5 prosent dødelighet i laksenæringa. Her ser jeg som mørkest på situasjonen. Det er en sykdomssituasjon i oppdrettsnæringa som er vanskeligere og mer sammensatt enn tidligere. Ikke minst med de nye bakteries-sykdommene og artene vi strever med. Dette er absolutt noe vi må gjøre noe med, sa Nordly.

– Er det en ting vi er fryktelig stolt av, ja så er det å vise til den grafen som viser reduksjonen i bruken av antibiotika. Det er fordi vi har klart å utvikle gode vaksiner som har gjort underverker. Nå har det derimot stoppet, sa Jim Roger Nordly.

Jim Roger Nordly, Lofotseminaret 2022. (Foto: Steve Hernes)

– Jeg var med å lage den første furunkulose-vaksinen i 1990. Nå har vi nye utfordringer vi må gjøre noe med. Det er ganske forunderlig at i 1990 tok det seks måneder fra de første prøvevaksinen, til hele næringa tok de i bruk. Nå har jeg gått og nærmest gnålt som en dvergpinscher i halvannet annet år om vaksinering mot Moritella.

– Vi må vente å se, er svaret jeg får. Hva er det vi skal vente på? Er det om det blir kaldt neste vinter eller? Disse problemene må vi begynne å ta på alvor. Dette er ting vi kan gjøre noe med, sa han.

Har verktøy, mangler penger
Ifølge vaksineprodusenten STIM har situasjonen rundt covid-19 også gitt muligheter. Ikke minst flere og nye verktøy i utviklingen av vaksiner.

– Derfor tror jeg vi skal klare det fordi vi nå har teknologien, men det skjer bare om dere er villige til å investere penger. Det skjer utrolig mye spennende på vaksineutvikling nå som kan utgjøre en veldig stor forskjell i framtida. Skal vi gjøre det, må det jo være interesse fra dere i næringa. Vi gjøre det jo ikke selv for skøy skyld, sa Nordly og så stramt utover vel aktører i næringa.

– Det er utfordringer og sykdommer hos fisken vi vet burde vært behandlet av fiskehelse -og velferdsmessige årsaker. Aktørene snakker ofte og vel om hvor viktig bærekraft og fiskevelferd er, og da må det gjøres mer. Vi trenger nye vaksiner og nye lusemidler. Den løsningen må vi gå sammen om å finne, sa en tydelig engasjert vaksineprodusent, Jim Roger Nordly, til forsamlingen.

Jim Roger Nordly. (Foto: Steve Hernes=