Jenter som studerer havbruk har blitt forbilder for jentene i niende klasse

Nyheter
0

Marincamp for jenter.

Et titalls jenter fra niende klasse fra forskjellige skoler i Salten er denne uka på Marincamp. Det skjer i regi av Kunnskapssenteret i Gildeskål (Kigok), og partnere i den lokale marine næringa. Her treffer iLaks ivrige jenter bøyd over ett av de mange karene i visningsanlegget Salmon Center på Inndyr.

Her skal jentene forsøke å få fatt i en knøttliten flyndre, holde i den et par sekunder før den slippes tilbake til krabber og småstein i karet.

Når tema lakselus dukker opp, går det ikke mange sekunder før begrepet guttelus også blir brakt på banen av tenåringsjentene. De syns det er veldig greit å bare være jenter på dagen, men kunne jo vært noen her når arbeidsdagen er over, sukker et par av dem.

Tre av jentene på Marincamp skal fange en knøtt liten flyndre. (Foto: Steve Hernes)

Imponert av forskning
– Det virker interessant å jobbe med dette, derfor meldte vi oss på denne jentecampen, sier Lea Løding fra Hamarøy. De fleste har noen i familien som jobber innen oppdrett. Alle svarer de et høyt og tydelig JA, på at de ser for seg å jobbe i næringa en gang i framtida. Ei kunne gjerne tenkt seg å jobbe med laks i utlandet. Sofie Hellstad fra Inndyr vil jobbe ute på havet.

– Du har noen på så får du noen av, og da får du fri ei uke eller ni dager, da kan du jo utforske litt eller ta en ferie, sier Hellstad til iLaks, og ser frem til ei god turnusordning hos en oppdretter en dag der fremme.

– Det har vært veldig lærerikt, spennende og mange fine aktiviteter, sier Røbech. Hun får støtte av Sofie Hellstad, som påpeker hvor trivelig folka her er.

– Jeg ble ganske overrasket da vi var ute ved et av anleggene, da jeg fikk høre om alle forsøkene de gjorde her. At de får mange forskjellige oppdrag, og at det forskes så mye. Ikke minst ble jeg overrasket over at de som lager fôret faktisk betaler for at de skal bruke det i forskning her, sier Hellstad. Med det har fått innsikt i hvordan en FoU-tillatelse drives og finansieres.

Jentene på campen gjør seg klar til å sette kurs for en av Gifas lokaliteter. Her får de se hvordan fôrforsøk gjennomføres. (Foto: Steve Hernes).

Gutta får også delta
Elevene kommer fra Bodø, Rødøy, Fauske, Sørfold, Steigen og Hamarøy. Rekruttering til marine næringer har vært ei hovedsatsing for Kigok i alle år.  De startet med Marincamp for jenter allerede i 1997. Nå er det også egne camper for gutter. Denne uke er det jentenes tur, mens gutta kommer neste uke. Formålet er å levere aktiviteter og opplevelser innen fiskeri, oppdrett og naturbasert friluftsliv. Målet er å inspirere og motivere ungdom til å søke utdanning og yrke innenfor marine næringer.

Jentene har også vært hos Helgeland Smolt i Sundsfjord, der det nylig ankom ny levering fra Aqua Gen. Her fikk de ta blodprøve av fisken.

– Det er mulig vi bruke litt mye bedøvelse. Et par smolt gikk det ikke så bra med, forteller de to.

Kigok engasjerer studenter fra Nord Universitet som veiledere for jentene på ungdomstrinnet. I år er det de to på andre år med havbruksdrift og ledelse som har fått det spennende oppdraget. Det er Sofie Forfang (22) og Johanne Bordvik (23).

Johanne Bordvik (23) studerer på andre året havbruksdrift og ledelse ved Nord Universitet.

Jenter forbilder for jenter
– Jeg tror det er viktig og mer gøy at vi er unge og selv studenter. Vi har blitt litt forbilder for de egentlig. Det har også vært viktig at har møtt flere kvinner rundt på forskjellige bedrifter og aktiviteter, sier Johanne Bordvik.

Sofie Forfang, so er i sitt tredje studieår, forteller at de i dag har fått møte elever på den videregående skolen som går akvakulturlinja, og fra en tidligere Marincamp for jenter, valgte hele sju av 12 å starte på akvakultur på Inndyr.

– Selv syns jeg den teknologiske delen av næringa virker veldig spennende og blir viktig i framtida, så jeg ser for meg å jobbe med noe innen den retningen når jeg er ferdig med studiet, sier Forfang. Bordvik er litt mer usikker, så hun ønsker å bruke de tre årene fremover til å sette seg mer inn i de ulike fagretningene for hun bestemmer seg for veien videre.

De fire jentene fra ungdomstrinnet iLaks traff denne dagen, er fulle av lovord om de to studentene fra Nord Universitet. De har blitt store forbilder for jentene, som syns det har vært svært viktig at det det er unge kvinnelige studenter har ledet de gjennom Marincamp.

Fra venstre Sofie Hellstad fra Inndyr, Johanne Bordvik (veileder), Tomine Amalie Røbech fra Steigen, Lea Løding fra Hamarøy, Sofie Forfang (veileder) og Emilie Eliassen fra Steigen.