– Jeg tror på konseptet steril fisk, spesielt der det er rømming

Nyheter
0

Produsent skulle gjerne fortsatt med triploid smolt for NRS.

Åmøya er den største av over 750 øyer i Meløy kommune i Nordland. Øya har huset fiskemottak, lakseslakteri og produksjon av yngel. Her holder smoltprodusenten Nordland Akva til med Skarsvatnet som kilde.

Skarsvatnet er smoltanleggets vannkilde

De 12 feltene med helleristninger i området tyder nok på at folket på Åmøya har livnært seg av ressursene i Skarsvatnet lenge før den tid.

Firkløver i smolt
I 2006 kjøpte Per Jørgen Haugan, Ole Sørdahl, Gunnar Danielsen og Inge Kristoffersen anlegget som i dag er Nordland Akva.

Settefisk var ingen ny bransje for Haugan. Det samme firkløveret var tidligere medeiere i Sisomar i Sørfold.  Et par år senere overtok Egil Kristoffersen & Sønner selskapet fra de tre andre.

Anlegget på Åmøy i Meløy hadde stått tomt en stund etter at det var produsert torskeyngel i anlegget de siste årene. Byggene var satt opp i 1985, og var benyttet til produksjon av torskeyngel.

Triploid smolt
Smolten som produseres i dag leveres til eierne Egil Kristoffersen & Sønner og til Norway Royal Salmon (NRS). Til sistnevnte har det vært produsert triploid smolt.

Det har ikke vært noen spesiell utfordring for deres del å produsere den triploide smolten.

– Det er mer å ta hensyn til i selve anlegget med to sorter smolt når det kommer til fôr og sortering. Vekst og avgang er omtrent lik for de to artene, men kanskje litt mer plunder og tidsbruk i klekkeriet, forteller driftsleder Per Egil Haugan.

Trist at det er slutt
Mattilsynet har bestemt at det ikke skal settes ut triploid smolt etter våren 2022, og all triploid laks i sjøen skal være utslaktet innen utgangen av 2023.

– For vår del betyr det at vi leverer triploid frem til neste vår, så konverteres leveringsavtalen over til diploid smolt, sier Per Jørgen Haugan. Personlig hadde han ønsket fortsatt produksjon av triploid fisk.

– Sett fra et settefiskanlegg sin del, er det litt trist at det er slutt. Jeg tror på konseptet steril fisk, spesielt de tilfellene der det er rømming, sier Per Jørgen Haugan. Med stor utgang på den triploide fisken i sjøen har han forståelse for beslutningen til Mattilsynet.

Les også: Griegs triploid-planer i Canada uendret

Per Egil Haugan viser det nye vanntårnet

Det nye vanntårnet ble ferdig denne uka
De kommende dagene skal vannverket testes grundig.

– Så snart jeg føler meg trygg på at alt funker legger vi alt over på det nye vanntårnet, har vi fullstendig nedvask og revisjon av det gamle.

– Det gir oss økt sikkerhet for vannforsyning til enhver tid. Vi har en høy grad av rensing på inntaksvannet. Det filtreres på 20 micron (µ), forklarer driftssjef Per Egil Haugan (30).

Skal det være revisjon og nedvask, kan de alternere mellom de to vannverkene for å unngå stans. Det vanlige i bransjen er ett vannverk.

– Det ene vil bli brukt som reserve, eller så kjører de begge samtidig. Avhengig av hvor mye ressurser vi setter av til jobben vil dette ta fra en til fire uker, sier Per Jørgen Haugan.

Vannverket er betydelig forsterket også med ny vannledning ut i Skarvatnet. Begge tårnene tar unna 15 kubikk i minuttet.

Gjennom disse rørene UV-behandles 15 kubikk vann i minuttet

Små og eldre settefiskanlegg med vannkilde og utslippstillatelse kan komme til heder og verdighet igjen. Med gjenbruk av vann kan det produseres mye på en liten vannkilde mener Per Jørgen Haugan.

– Alle de store gode vannkilder er tatt i bruk allerede. Gjenbruk kan man jo velge å like eller ikke, men det må tas i bruk om norsk oppdrett skal vokse som planlagt, avslutter han.

Ny vaksinehall
Nå i vår har de også bygget nytt lager og vaksineringshall med helt nytt utstyr.
Årets vaksinering ble nylig gjennomført med splitter ny PHARMAQ Fishteq. Vaksinemaskinen er i stand til å vaksinere 2,4 fisk per sekund ved maksimal kapasitet.

PHARMAQ Fishteq på Nesna har levert utstyret til Nordland Akva.

Plikt med lærling
Hos Nordland Akva er det 13 fast ansatte samt en lærling i dag. Bedriften har bestemt at det skal være en lærling til enhver tid.

– Det er vår plikt å ha lærlinger. Vi må hjelpe ungdommen med fagbrev og en vei inn i næringa, slår den daglige lederen fast.

– Vi har derfor også engasjert oss og sitter i prøvenemnda og gjøre en innsats, sier Haugan. Det tunge industristedet Glomfjord krever mange lærlinger og unge med fagbrev, og havbruk kniver med industrien i Meløy om arbeidskraften.

Driftsleder Per Egil Haugan ser gjerne at det blir flere kvinnelige ansatte

Skammelig få kvinner
De kjører to skift med tre på hvert skift. De tre som i dag er på vedlikeholdsavdelingen ønsker også å gå over på skiftarbeider forteller Per Jørgen Haugan.

– Jeg har tro på at vi skal være sammensatt både i alder og kjønn i næringa. Dessverre er vi som næring alt for dårlig på rekruttering av kvinner.  Hos oss er bare to av tretten ansatte kvinner. Det er skammelig lite, medgir Haugan.

Heldigvis er søkertallene blant jenter økende både på de blå fagene på videregående og på havbruk og ledelse i høyere utdanning, sier driftsleder Per Egil Haugan.

– Akkurat nå har vi to stillinger ledige som driftsoperatør og tekniker og opplever at vi har både mange og kompetente søkere til stillingene som driftsoperatør og tekniker, sier Per Jørgen Haugan.

«Ro Fortune». Foto: Rostein

Så langt i år har de hatt fire utskipninger med smolt med tre ulike båter fra slutten av april, og de neste utskiping blir i slutten av juli.

16. mai hadde de knapt tre år gamle «Ro Fortune» med en kapasitet på 500.000 smolt inne for vårens siste tur.  En båt både de begge er imponert over.

– Det er en stor og fin båt og skulle gjerne vært å sett ombord om ikke det hadde vært for coronasituasjonen, sier driftslederen.

– Et tragisk nett
Bredbåndsutbygging er helt tragisk i kommunen mener de to lederne.

– Vi kan ikke ha noen særlig opplæring og nettbaserte kurs for ansatte mv, vi faller jo ut hele tiden og det har vært et stort problem, særlig i tida med Covid. Jeg føler at vi er fryktelig langt fra sentrum, både geografisk og politisk, sier en oppgitt Per Jørgen Haugan.

– Vi har hatt møter med ordfører og kommunaldirektør uten at det har ført til noe konkret. Det virker som det ofte er på store industristeder at en framelsker og prioriterer de store arbeidsplasser som REC, Yara og de andre i Glomfjord og Ørnes, sier Haugan.

Per Egil Haugan er driftssjef og Per Jørgen Haugan er daglig leder

– Telenor har en dekningsdirektør som kjører land og strand rundt på motorsykkel og måler dekning, men når han for forbi har tror jeg hadde veldig høy hastighet på sykkelen. Heller vegløs enn trådløs, sier den daglige lederen med et smil.