– Jeg tror ikke prisen er det som er hovedelementet her. Enten får du en ordre eller så får du ikke ordre

Nyheter
995

Få handler, lave opptak og fallende spotpriser i svært krevende marked.

– Nå er det litt unntakstilstand. Kunder ute i markedet får ikke levert sine ordrer til sine kunder. Flyene stopper opp, sier en trader. – Nå må vi ta forbehold. Hvis ting stopper opp må vi stoppe å kjøpe. Det forstår jo folk. Kundene sier «vi kan ta fisken, men hvis vi får smitte i anlegget må vi kunne kansellere.»

– Det er umulig å spå noe nå. Det blir en pris på fredag og en på tirsdag.

Transport
Utfordringene på logistikk er massive etter korona-nedstenging i flere land.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Får vi transport? Får vi sjåfører til å kjøre? Her må vi bare hjelpe hverandre så godt vi kan og gjøre det beste av situasjonen.

Han kjøpte fisk midt på 60-tallet sist fredag, men kan kjøpe billigere idag, og viser til priser mellom 55 og 60 kroner.

– Det har gått greit denne uken. Valutaen hjalp oss veldig. Vi er også heldige at dette kommer i en tid der i ikke må ta opp mye fisk. Vi kan begrense opptak i Norge. Vi har redusert volum med et par hundre tonn. Det gjelder alle. Alle reduserer.

USA er borte
Han påpeker at innreise-forbudet mot USA trer i kraft fra i morgen tidlig.

– USA-markedet er borte. Det er snakk om å sette opp charter og cargofly, men det er så dyrt – dobbel pris. Å gå via England er tungvint og risikabelt. England er selvsagt ikke i noe bedre situasjon enn andre når det gjelder smitte.

– At det er ned en god del, det er klart, sier han om lakseprisen. – Men det er veldig usikkert. Jeg har aldri vært med på noe mer usikkert.

– Veldig uoversiktlig. Vi får ikke ut noe priser, sier en annen eksportør.

– Kundene ute er veldig usikre på ordretilgangen sin. De som leverer til supermarkeder og hypermarkeder er tryggere enn de som skal gå inn på tradisjonelle fiskemarkeder og restauranter. Mange land har ikke stengt, men stenger de ned – der er usikkerheten størst. De vil plassere ordrene sine fra dag til dag. En kan ikke kjøpe på seg masse fisk, sier han.

Han sitter på hjemmekontor, som mange laksehandlere gjør idag.

Forplanter seg
– Det som går mot butikk vil gå, men restaurant er mye mer usikkert. Det forplanter seg ut til kundene. Folk hamstrer, det er tomme hyller. Folk spiser mindre ute og mer hjemme.

En gunstig valuta, med dollar over ti kroner og euro over elleve kroner, hjelper ikke mye på prisdannelsen, mener han.

– Jeg tror ikke prisen er det som er hovedelementet her. Det er mer; enten får du en ordre eller så får du ikke ordre. For her er ikke så mye laks til slakting. Vi er inne i en periode med lite laks for slakt. Det er en lykke.

En tredje eksportør ser svekkede priser, men ikke mye.

«59-65,» skriver han i en sms.

Det er for høyt, mener en europeisk storimportør.

– Det er jo melt down. Ingen som tør å kjøpe noe uten salg. Ingen vet hva polakkene gjør neste uke. Alle vet at USA er borte. Oppdretterne vil ha 60 kroner, eksportørene vil ha lavt 50-tall. De får hjelp av valuta selvfølgelig, men det hjelper ikke når ikke kundene er der, bemerker han.

– Jeg tipper det blir gjort en del handler mellom 55 og 60 kroner, men ikke noe volum. Prisene vil sige ned.