– Jeg tror ikke det er en fremtid for oppdrett på kysten av USA. Jeg tror mange, også norske aktører, har sett det

Nyheter
0

Etter å ha stanget hodet i veggen i flere år i arbeidet med å etablere Nordic Aquafarms’ første oppdrettsanlegg på den amerikanske østkysten, brøt ekteparet Marianne Næss og Erik Heim ut. De ville heller gå sine egne veier.

Sammen har de stiftet Great Northern Salmon, en konkurrerende landbasert lakseoppdretter, ved tettstedet Millinocket, Maine. Millinocket har 4.114 innbyggere, ligger langt inne i delstaten, ved foten av Mount Kathadin.

– Kathadin Salmon, det er vårt brand, “vårt go to product”. Vi har ikke bygget inn en premie, vi budsjetterer med en commodity-prising, sier konsernsjef Mariane Næss, på flytende amerikansk.

Papirfabrikk
Hun har fartstid fra Aker Solutions og Mesta, samt fire år som konserndirektør i Nordic Aquafarms. Der arbeidet hun sammen med ektemannen Erik Heim. Duoen har overtatt den gamle papirfabrikken Great Northern Paper Mill, og vil her bygge et oppdrettsanlegg med en produksjonskapasitet på 7.500 tonn.

– Alle tillatelser på plas. Tomtearbeidet startet i september. Vi har kommet gjennom alt uten noen protester. Det var stående applaus da vi var ferdige, sier hun ubeskjedent.

Det er som natt og dag fra de endeløse problemene og rettprosessene knyttet til tillatelser for Nordic Aquafarms.

– Vi er ikke ved kysten, vi er en innenlands farm, med tradisjonelt RAS med plenty av vann. Det er fullt mulig å få glimrende resultater med ferskvann, sier hun. – Jeg tror ikke det er en fremtid for oppdrett på kysten av USA. Jeg tror mange, også norske aktører, har sett det. USA er et svært politisk system.

Slik ser tomten ut nå.

Lagune
– Tomten, den er ganske unik. Den bygges inne i en lagune. Alle påvekst-moduler er identiske. Det er en utmerket derisked tomt å bygge på. Det vil ta ned capex, for i USA er det dyrere enn Norge og Europa å bygge. Vi har fornybar kraft, til halvparten av markedsprisen i Maine, forteller Næss.

Great Northern Salmon satser på en helintegrert verdikjede.

– Vi gjør alt fra rogn til slakt. Alt er testet, så vi har høy biosikkerhet på anlegget. Vi putter inn rogn i anlegget i tidlig 2027 og slakter på seinvinteren 2029.

Selskapet budsjetterer med overskudd allerede i 2029, med fem millioner dollar. Ved full kapasitet forventer selskapet en EBIT-margin på 40 prosent. Styret har allerede begynt å se på ekspansjonsplaner, med to anlegg, på henholdsvis vestkysten og i Midt-Vesten i USA.

– Men vi har fortsatt laserfokus på vårt første anlegg. Vi reiser 20 millioner dollar i vår. Andre transje blir trolig neste vinter, med 150 millioner dollar, trolig en miks av gjeld og egenkapital. Vi har en term sheet med Morgan Stanley, sier Næss.

– Total kost her er 250 millioner dollar pluss arbeidskapital. Så gjenstår det å se om vi er førstemann ut eller “the last man standing” i USA, avslutter hun.