– Jeg tror faktisk vi er bedre enn IKEA

Nyheter
661

Hun er på hjemmebane idag. Statsminister Erna Solberg er hovedtrekkplasteret når den årlige YoungFish-konferansen går av stablen ved Scandic Ørnen i Bergen onsdag. Hun blir møtt av omlag 200 unge lederemner innen fiskeri og oppdrett.

– Det er utrolig viktig at at dere er stolte av denne næringen, at ungdom ser fremtidsmulighetene, sier Solberg. – Fortsatt er bildet av fiskerinæringen en eldre mann fra nord som forteller grove historier. Vi trenger han også, men det er dere som skal ta næringen videre.

Nye inntektsmuligheter
Solberg hadde fått med seg iLaks’ illustrasjon om at en laks nå er like mye verdt som et fat olje.

– Vi synes dette er en morsom illustrasjon, men vi skulle gjerne sett at oljeprisen var høyere. De siste tiårene har Norge hentet mye inntekter fra olje- og gassnæringene. Nå må vi finne nye inntektsmuligheter for å sikre skatteinntekter og høy sysselsetting. Oljeinntektene har steget bratt oppover de siste tiårene. Også i en annen næring har vi sett en tilsvarende oppgang, nemlig sjømatnæringen.

Solberg har tidligere vist til at laksen er Norges IKEA. Det gjør hun også idag.

– Jeg tror faktisk vi er bedre enn IKEA, jeg har ikke sjekket om IKEA er i 140 land.

Kompetanse
– Vi ser også at oljebransjen etterspør kompetanse og arbeidskraft fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. Mye av dette er arbeid i åpent hav under harde værforhold. Og det er enda mer krevende å håndtere biomasse, levende vesener, enn død olje.

– Havet er så mye mer enn fisken. Forskning og innovasjon gjør det mulig å nytte mer av ressursene, sier hun og viser særlig til marin bioteknologi.

I likhet med alle andre representanter fra regjeringen streifer også Solberg innen den obligatoriske 2050-visjonen for sjømat.

– FN sier vi må øke matvareproduksjoen med 60 prosent innen 2050. I dag kommer kun to prosent fra havet. Når vi skal mette 9,7 milliarder mennesker, som befolkningen da er beregnet til å bli, kommer havet til å være avgjørende.

Forvaltning
– Markedet kommer til å være der, kan vi forvalte dette på riktig måte? spør hun.

– Vi er klare på at det er et voldsomt potensiale på laks, men det kommer ikke vekst hvis vi ikke klarer å løse luseproblemene. Det har vi også sett i andre land: Har vi ikke bærekraft får vi ikke vekst. Men vi har har god innovasjon, og jeg er sikker på at vi kommer til å løse dette i tiden fremover.

Solberg poengterer at sjømat ikke bare er laks, og heller ikke bare mat.

– Det finnes ikke bare én sjømatnæring. Det er mye som er mat, mye som er teknologi, kosmetikk, helsekost og farmasi. Nutrimar på Frøya for eksempel produserer proteinkonsentrat fra SalMars oppdrettslaks, sier hun og nevner også tang og tare som fremtidsmuligheter.

– Det er mye som kommer til å skje på dette området fremover. Vi vet at de som skal utvikle farmasøytisk industri har en tung satsing på innovasjon og forskning. Vi må både jobbe hardt og ha noen radikale innovasjoner. Her er det mye spennende på gang, og det vil komme enda flere, sier statsministeren.