Etter at den første begeistringen har lagt seg, og oppdretterne har satt seg ned for å regne på vekstmulighetene fra innføringen av den såkalte Bremnes-modellen, er det ikke åpenbart at særlig mange oppdrettere vil benytte seg av den.
Les også: Sandberg åpner for laksevekst
– Vi vil ha en nærmere titt på det og vurdere hva de skal gjøre, men har ikke søkt ennå, sier Leif-Inge Nordhammer, SalMars avtroppende administrerende direktør, til Undercurrent News. – Jeg tror det vil gi en svært begrenset vekst. Hvis noen i det hele tatt.
Begrenset vekstpotensial
Ola Loe, finansdirektør i Norway Royal Salmon (NRS), deler også sine reservasjoner over kostnadene for lisenser, som er 1,5 millioner kroner per stykk.
– Vi vil regne på om denne nye MTB-regelen er en økonomisk god investering eller ikke for NRS, sier Loe. – Avhengig av denne beregningen vil vi avgjøre om vi skal søke om endring i MTB. Å betale 1,5 millioner kroner for hver lisens for en midlertidig endring i MTB i tre år – noe som gir begrenset vekstpotensial – er dyrt.
Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, vil foreløpig ikke mene noe om vedtaket, og sier konsernet vil vente til august før de overveier å søke. En talsmann for Marine Harvest fortalte Undercurrent at selskapet vil ta en beslutning nærmere søknadsdatoen i september.
Nordhammers og Loes kommentarer står i kontrast med spådommer fra noen analytikere, som for eksempel Nordeas Kolbjørn Giskeødegård, som i forrige måned fortalte at «de fleste selskaper vil søke».
Biologiske farer
I et notat sendt til Undercurrent skriver Fredrik Ivarsson, en analytiker ved meglerhuset Kepler Cheuvreux, at Bremnes-modellen «incentiverer oppdrettere til å flytte H2 2016 volumer i H1 2017».
«Vi tror at dette vil legge til rundt 1% til globale volumene i 2017E», fremgår det av notatet. «Vi ser 2016-17E global volumvekst på henholdsvis -8% og + 3%.»
DNB Markets’ analytiker Alexander Aukner advarer om potensielle biologiske farer fra vedtaket – nemlig lakselus – med økende biomasse.
«Dette tiltaket tillater større biomasse på den mest sårbare tiden fra et biologisk synspunkt,» bemerker han.
Aukner medgir imidlertid at «på mellomlang til lang sikt, bør det være bra for sektoren».