– Jeg har vært med på flere spennende prosjekter innen ulike sektorer, men Andfjord-eventyret overgår alt

Nyheter
2011

Han er mest kjent som gründer og folkekjær programleder i TV Norge. Men Hallvard Flatland har lastet opp og sitter på aksjer for 49 millioner kroner i kometen Andfjord Salmon.

Fra sin fartstid i «Casino» og «Fredagsbørsen» er Flatland godt kjent med både risiko og avkastning. Flatland tjente en god slump med penger etter å ha vært sentral i TV Norges første år. Noen av disse midlene har han puttet inn i det spektakulære prosjektet på Andøya.

– Da jeg fikk presentert Andfjord Salmon for tre år siden, likte jeg umiddelbart både prosjektet og gründeren Roy Pettersen, forteller Flatland til iLaks.

– Jeg hadde kikket på andre ideer for landbasert oppdrett, men hverken var eller er overbevist om at RAS-teknologien er nøkkelen til suksess på dette området. Logikken tilsier at friskt vann fra Atlanterhavet bør være et bedre alternativ for at laksen skal trives og vokse enn komplisert gjenbruk av vann.

Hallvard Flatland. Foto: Privat

Frelst
– Så da jeg ble presentert for ideen om et gjennomstrømningsanlegg, der man kan drive lakseoppdrett på naturens premisser på vakre Andøya, rett ved Atlanterhavet, og der fiskevelferd og bærekraft står i fokus. Da var jeg frelst.

– Jeg gjorde noe jeg aldri hadde gjort før, og sa til døtrene mine at dette selskapet måtte de bare ta sparepengene sine og investere i. Jeg lovte også at jeg skulle dekke tapene deres om dette ikke ble en suksess. Så sterk var jeg i troen på dette prosjektet.

– Nå er de begge helfrelste Andfjord Salmon-ambassadører, og den eldste datteren min, Bettina, sitter også i selskapets styre, fortsetter han.

Rakett
Andfjord Salmon har gått som en rakett i det såkalte gråmarkedet. Nå prises selskapet til over to milliarder kroner. Etter nylig å ha hentet inn 150 millioner kroner, i en overtegnet emisjon, sikter selskapet nå på notering ved Oslo Børs’ Merkur Market.

– Når det gjelder kursutviklingen, så vil mange kanskje synes at den har steget litt vel fort. Men med gode planer for oppdrett av 70.000 tonn laks per år, så er det lett å regne seg fram til hvilket enormt potensiale som ligger der for Andfjord Salmon. Da stopper eventyret ikke på dagens kurs rundt 60-70 kroner, mener Flatland.

Aksjekurs Andfjord Salmon. Illustrasjon: Infront

– Men så skal det selvsagt legges til at selskapet skal bevise at teknologien fungerer, at det ikke dukker opp uforutsette problemer og at aksjemarkedet ikke blir rammet av alt for mange pandemier. Der ligger usikkerhetsmomentene, bemerker han.

Spennende
Med 753.000 aksjer, eid gjennom selskapet Euro TV, sitter Hallvard Flatland på 2,5 prosent av de utestående aksjene i Andfjord Salmon. Disse aksjene har i dag en verdi på 49 millioner kroner.

– Men det som imidlertid er helt sikkert, er at jeg står ved bassengkanten når den første smolten litt ut på høsten slippes i vannet, sier Flatland til iLaks.

Mediegründeren og tv-kjendisen kan knapt få fullrost Andfjord nok – av flere forskjellige grunner.

– Jeg har vært med på flere spennende prosjekter innen ulike sektorer, men Andfjord-eventyret overgår alt. Ikke minst fordi jeg føler jeg er med på noe meningsfylt. Verden trenger mer og mer mat, og hva kan vel smake bedre enn økologisk laks fra Andøya? 

FOTO/DESIGN: Ben-Tommy Eriksen/Andfjord Salmon