– Jeg har jobbet med laks hele livet

Nyheter
803

Hva går jobben din ut på?

– Jobben min går ut på å planlegge produksjonen, motivere og engasjere mine driftsteknikere, optimalisere driften og sørge for at produksjonen går etter budsjett eller bedre. I tillegg har jeg ansvar for oppfølging av lusetelling, rapportering, følge opp sykdom som AGD, og tilrettelegging av eventuell behandling. Jeg deltar også under behandling av sykdom eller lus. Det må jeg, siden jeg er ansvarlig om det går galt.

Hvordan ble du driftsleder?

– Da jeg ble driftsleder, hadde jeg jobbet i selskapet i seks år som røkter. Driftslederen sluttet, og jeg ble spurt om jeg ville overta jobben. Det er 19 år siden nå.

Hvordan havnet du i Marine Harvest?

– Jeg ble spurt av en venn av meg om jeg ville begynne i daværende Hydro Seafood. Jeg jobbet på et slakteri, og hadde sagt at jeg kunne tenke meg å jobbe med lakseoppdrett. Så du kan si at jeg ble headhuntet.

Hva var det som gjorde at det ble laks for deg?

– Faren min er fisker, og drev med laksefiske på kysten her. Fra jeg var 13-14 år fisket jeg laks med ham om sommeren. Etter det begynte jeg med lakseforedling og på lakserøkeri. Jeg reiste til USA for å bygge opp et lakserøkeri i New York, og da jeg kom hjem derfra ble jeg spurt om å jobbe i Hydro Seafood. Jeg har jobbet med laks hele livet, det ligger nok i familien. Jeg stortrives med å jobbe på sjøen.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

– Vi drar i båt ut til anlegget, og hver morgen har vi møte der vi går gjennom og fordeler hva vi skal gjøre for dagen. Der diskuterer vi alltid gjennom gårsdagen. Fokuset vårt er at laksen skal være så stor neste sommer på denne tiden at vi kan slakte den før eventuelle luseproblemer begynner. En vanlig arbeidsdag går mye i oppfølging av de ansatte, diskusjon rund produksjonen og vanlige rutiner som å sjekke merder, anlegget og fortøyninger.

Fortell litt om anlegget du er driftsleder på:

– Marine Harvest Oksen er en middels stor lokalitet plassert vest for Sotra. Vi har fem 200 meters ringer med spissnot og en helt ny Ocea fôrflåte med en fôrlager-kapasitet på 400 tonn. Anlegget har en driftsleder, tre driftsteknikere og en lærling. Vi er et godt sammensatt team som jobber godt sammen, alle er topp motiverte.

Hva vil du si er den største utfordringen deres?

– Lus og amøbegjellesykdom (AGD). Uten tvil. Vi har en målsetning om null kjemisk avlusning på denne generasjonen med laks, og det har vi en plan for. Vi bruker leppefisk og rognkjeks mot lus, og behandler AGD med vann i brønnbåt, det er den mest effektive måten å bli kvitt AGD på.

Hva spiser du til lunsj?

– Brødmat. Et par ganger i uken skeier vi ut med karbonade eller ostesmørbrød.

Og ellers, spiser du mye laks?

– Ja, jeg spiser i snitt ett måltid i uken.

Er du omgangsvenn med noen av kollegene dine?

– Nei.

Hva er det beste med jobben din?

– Å få jobbe ute på sjøen hver dag, og å vite at vi produserer noe av det sunneste du kan kjøpe i butikken.

Og det verste?

– Jeg liker meg så godt at ikke noe er det verste. Men når vi behandler fulle merder, da har jeg høy puls.

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville du valgt?

– Jeg ville vært skipper på en cruisebåt eller fisker.