– Jeg har aldri kjøpt på så høye priser i mitt liv. Aldri.

Nyheter
0

Lakseprisen suser avgårde – mot tidenes høyeste nivå.

– Jeg er over 90 kroner på alle størrelsene. 91, 92 og 93 kroner (på de mest omsatte størrelsene). 94 kroner på storfisk på Europa – og 99 kroner på Kina, sier en oppdretter til iLaks.

– Når en kommer opp på dette nivået, er det en så skrikende manko mot etterspørselen her. Jeg snakket med noen russere tidligere idag som sa at det knapt var fisk å oppdrive fra Færøyene og det er lite fra Skottland også. Chile og Norge – alle har manko. Det er en perfekt storm, fortsetter han.

– Det er ikke spørsmål om pris. Det første spørsmålet når folk ringer er: Kan du levere? Og deretter spør de om pris, men de vet at vi blir enige.

Bøter
Han får støtte fra en annen stor lakseoppdretter:

– Vanlig 3-5 går på 93-94 kroner. Og 5+ går på 100+ på Europa. Jeg snakker ikke enkeltbiler, nei, jeg snakker serier av biler. Det har aldri før vært en så høy pris – i hvertfall ikke på 30 år. Industrien kjøper jo ikke, de kjøper bare det de må for å unngå [kontraktsbaserte] bøter, sier han, og legger til at det går ut «brukbare volumer».

– Matvarene blir dyrere, så forbrukerne merker det ikke. Vet du hva en kokt skinke eller salami koster? spør han retorisk, og legger til at alt av matpriser stiger.

– Vi har solgt fisk på 100 kroner før, men bare enkeltpaller og flypaller, fem tonn hit og fem tonn dit. Jeg har aldri solgt 2-3 på 85 kroner, sier han.

Manko
En tysk importør iLaks har snakket med kjøpte laks for 8,50 euro i forrige uke. Nå må han betale ni euro per kilo for å få fisken levert og innfortollet til Tyskland. Han foretrekker å kjøpe skotsk laks, men sier at denne er knapt mulig å få tak i nå.

– Det forteller bare det at det er veldig lite fisk nå. Jeg har kjøpt på høyere priser på enkeltstørrelser, men ikke på alle størrelser, over tre kilo, sier en trader.

Samtlige syv industrikilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til en voldsom oppgang. Rundt 15 prosent opp på en uke.

– Vi har bare kontrakter, kun noe småtteri i spotmarkedet, men jeg hører de prisene, ja, sier en tredje oppdretter bekreftende.

Inflasjon
De rekordhøye noteringene kommer på et tidspunkt der lakseprisen forbereder seg på et løft frem mot påske. Årets høyeste priser oppnås normalt ikke i februar.

– Det er godt over 80 kroner på alt over 3+. Det er første gang det har skjedd, i hvertfall så lenge jeg har vært i bransjen. Helt sprøtt, sier en eksportør til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Inflasjon er blitt et svært sentralt ord i 2022.

– Alt av matvarer har steget i pris. Alt koster mer: Strøm, energi, logistikk, transport, råvarer, olje, korn, alt har steget vanvittig i pris. At vi får høyere pris på laks i år kan en ikke være overrasket over. De som sliter nå er de av foredlerne som ikke har inngått kontrakter, og det er mange av dem. Jeg frykter at mange knekker ryggen, for de har ikke sikret prisene sine. For mange er dette dramatisk, bemerker han.

– Og kredittgrensene, husk at en bil koster jo snart to millioner kroner. Vi må redusere volum, for vi har ikke nok forsikring på kundene.

Han er ikke i tvil om at prisene vil holde seg høye en god stund.

– Husk at prisen i 2016 var 6,60 euro på Europa. Det er seks år siden. Det er ikke fryselager heller. Så vi må nok belage oss på betydelig høyere priser enn vi hadde forventet. Vi snakker om 8,60-9,00 euro i markedet neste uke. Det er det vi hører. Jeg har aldri kjøpt på så høye priser i mitt liv. Aldri, sier eksportøren.

– Vi må være med. Vi har ikke noe alternativ. Det er dette vi holder på med, sier han.