– Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb

Nyheter
855

Hva går jobben din ut på?

– Jeg jobber med fisk, både laks og rognkjeks. Jeg skal studere rognkjeksen sitt immunsystem, og finne ut hvordan den reagerer på smitte. I tillegg skal vi utvikle vaksiner og se om de virker. Dessuten jobber jeg med immunceller hos laks. Der har vi funnet noen spennende celler, såkalte dendrittiske celler, som det tidligere var omdiskutert om i det hele tatt var i fisk, sier hun til Sysla.

Hvordan ble du fiskehelseforsker?

– Det var helt tilfeldig. Jeg har bakgrunn som molekylærbiolog og mikrobiolog, og var i ferd med å gjøre meg ferdig med doktorgraden da jeg så at de hadde lyst ut en stilling i fiskeimmunologigruppen. Jeg søkte, og fikk jobben, selv om jeg ikke hadde jobbet med fisk før. En viktig del av jobben min var molekylærbiologiske metoder, så da kunne jeg dra nytte av metoder jeg var kjent med, selv om forskningsfeltet var nytt.

Hvor lenge har du vært forsker ved Universitetet i Bergen?

– Jeg begynte på doktorgraden i 2003, og har jobbet her siden.

Hvordan er det å jobbe med fisk?

– Det er veldig spennende. Det var mye nytt i starten, og er det fortsatt. Bonusen med forskningen er at den er direkte nyttig, i tillegg til at den er spennende.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

– Det er en del kontorarbeid, men jeg trives best med å gjøre forsøk på laboratoriet. Jeg har en del studenter som jeg veileder, og gjør forsøk sammen med dem. I tillegg skriver jeg artikler om resultatene våre, målet er jo å få publisert dem.

Hva spiser du til lunsj?

– Det er veldig kjedelig, jeg spiser knekkebrød med ost selv om jeg egentlig ikke liker knekkebrød så godt. Jeg har ikke tid til å lage matpakke om morgenen, dermed har jeg en pakke knekkebrød stående i skapet på kontoret. Som regel blir det ikke tid til å gå i kantinen.

Er du omgangsvenn med noen av kollegene dine?

– Ja, en av mine nærmeste kolleger er også en venninne av meg.

Hva er det beste med jobben din?

– Å få holde på med noe som er veldig kjekt: å forske. I tillegg er det gode kolleger og et godt arbeidsmiljø. Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb, selv om jeg aldri får gjort så mye som jeg hadde håpet.

Og det verste?

– Det å ikke få gjort alt man har lyst til og håper på.

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville det blitt?

– Det måtte blitt forskning innen et annet felt. Jeg trives veldig godt med forskning.

Se video fra når Haugland mottar rognkjeks hun skal forske på her.

JOBBEN MIN

Navn: Gyri Teien Haugland

Alder: 37

Stilling: Fiskehelseforsker ved Universitetet i Bergen

Bor: Nattland i Bergen

Beste jobbtips: Å velge noe man virkelig ønsker å jobbe med, da blir det kjekt. Ikke vær redd for å ta nye utfordringer.