– Jeg er genuint usikker på om sjømat er en grønn sektor eller ikke

Nyheter
998

Er sjømatsektoren grønn eller ikke? Det prøver Nordeas investeringsdirektør å Robert Næss å finne ut.

Næss lanserte i fjor fondet «Nordea Norwegian Stars». Fondet investerer bare i norske selskaper med fokus på bærekraft, og er fritt for oljeinvesteringer.

– Det er stor interesse for å plassere sparepengene i bærekraftige selskaper. I Norge har vi mange gode selskaper, men med tanke på det grønne skiftet, har Oslo Børs fortsatt en høy andel av olje og energiselskaper. Vi ser derfor en økt interesse av å investere i norske selskaper som ikke er innenfor oljesektoren, sa blant annet Næss under lanseringen.

Da fondet ble lansert, valgte Næss å investere i sjømatselskapene Austevoll Seafood, Bakkafrost, Grieg Seafood, Lerøy Seafood og Mowi.

Men nå sier han til E24 at lakseaksjene er for høyt priset på Oslo Børs, og at han for det meste har fjernet disse fra porteføljen.

– Jeg er genuint usikker på om sjømat er en grønn sektor eller ikke, sier Næss til E24.

Skulle sektoren bli stemplet som grønn, mener Næss den kan bli priset høyere enn i dag. Videre tror han det etterspørselen etter norsk laks vil bli mindre og at sjømataksjene vil falle, dersom det blir konsensus at fisken skal flys over hele verden.

Fredag morgen skriver for øvrig Mowi en børsmelding at de vurderer å utstede en femårig grønn euro-obligasjon.

Tilretteleggerne, som er Danske Bank, DNB Markets, Nordea, ABN Amro, Rabobank og SEB, vil gjennomføre møter med investorer den 21. januar.

Torsdag la storoppdretteren sin kvartalsvise trading update. Selskapet slaktet mer i Q4 2019, men tjente mindre enn forventet.