I forrige uke kom nyheten om at handelshuset Mitsui kjøper en fjerdedel av det chilenske oppdrettselskapet Multiexport.
Les også: Mitsui tar jafs av Multiexport
Nyheten fløt forbi, den var ikke blant dagens mest leste saker. Men det burde den kanskje vært.
Sushi
Folk flest bor i Asia, og her spiser de fisk. Mye fisk. Kina, Japan, Indonesia, Thailand, Filippinene, Malaysia, Singapore, Korea, og flere til, spiser allerede rikelig med laks, etterspørselsveksten er høy, og i fremtiden vil atskillig flere i denne verdensdelen stifte nærmere bekjentskap med sushivinneren atlantisk laks.
Betalingsvilje har de også. Bare spør de som flyr blodferske storlaksfileter til Østen.
Når en aktør som Mitsui går tungt inn i oppdrettsnæringen, er det verdt å merke seg. Konglomeratet, som omsetter for 24 milliarder dollar, følger nå tydeligvis samme sti som sin konkurrent Mitsubishi. Sistnevnte kjøpte som kjent verdens tredje største lakseoppdretter, norske Cermaq, i fjor høst.
Tokyobørsen er spekket med sjømatselskaper, og de har vært der lenge. Et selskap som Nippon Suisan Kaisha, som også er storkjøper av oppdrettslaks, konkurrerte i sin tid med hvalfanger Anders Jahre.
I proteinjakt på de syv hav.
Hengemyr
Multiexport-transaksjonen adresserer flere interessante problemstillinger.
Hva sier den eksempelvis om Chile?
Den legger unektelig igjen et inntrykk at landets oppdrettsnæring er en forgjeldet biologisk hengemyr, med økende behov for funding av frisk kapital. Og på full fart til å bli et filialland.
For dette er primært en sak om konsolidering og fremtidig eierskap. Oppdrettselskapene blir større og færre.
– Skal McDonalds få eie kysten vår? spurte stortingsrepresentant Morten Lund (Sp), den gang et medlem av Næringskomiteen på Stortinget. Det var like etter årtusenskiftet. Nederlandske Nutreco hadde kjøpt opp Hydro Seafood, og innlemmet det i datterselskapet Marine Harvest.
Kjøtt vs fisk
Men det er ikke amerikanske hamburgerkjeder som tar grep om oppdrettslaksen. Kjøttelskende amerikanere spiser ikke mer enn ett kilo laks per hode årlig. Konsolideringen i næringen drives av andre – med et nærmere forhold til sjømat. Blant annet i Japan.
Denne gang var det Mitsui og Multiexport.
Hvem blir det neste gang? Og er det da et nytt norsk oppdrettselskap som blir slukt?