Frøyaselskapet slaktet 146.000 tonn laks i fjor. Det var innbringende: SalMar tjente 13,3 kroner per kilo. Men konsernsjef Leif-Inge Nordhammer jakter stadig forbedringer.
Et par grep
Ingen av de børsnoterte norske oppdretterne har, over tid, gjort det skarpere på lønnsomhet enn SalMar. Et sentralt punkt i strategien er utnyttelse av den store flaskehalsen: Maksimal tillatt biomasse (MTB).
– Jeg tror det er mulig å løfte produksjonen (innenfor MTB) ved å gjøre et par grep, sier Nordhammer, men bemerker at en samtidig må balansere slakteplanen på 52 uker.
– En opplagt måte å få mer ut av konsesjonene er å sette større smolt i sjøen. Men hva er en stor smolt? Myndighetene sier 100 gram. Den første smolten SalMar satte i sjøen i år var 280 gram, sier han.
SalMar følger med det samme strategi som den store lønnsomhetsvinneren, færøyiske Bakkafrost, som også vil produsere større smolt.
Mange gevinster
– Da kan du utnytte lokaliteten og produksjonssonen bedre. Du kan redusere produksjonstiden i sjøen fra dagens 16-17 måneder til 11-13 måneder. Samtidig får du mer robust fisk og høyere overlevelsesrate. Redusert turnover-tid betyr færre behandlinger, og det betyr kostnadsbesparelser, sier han.
SalMar har tatt konsekvensen av dette, og har nå startet arbeidet med å bygge en ny fasilitet i Troms. 500 millioner kroner skal investeres i et anlegg som kan produsere 20 millioner smolt, hvorav fire millioner stykk skal være minst 250 gram.
Med den nye smoltstrategien følger også flere utfordringer. Først og fremst er større smolt mer kostbar å produsere.
Fôrfaktor
– Prodkost for 200 gram er 14 kroner, 500 gram er 25 kroner. Dette er selvsagt en utfordring for å opprettholde lave produksjonskostnader, påpeker han.
– Når du produserer smolt er ikke fórfaktoren så viktig, men produserer en smolt opp mot 500 gram blir fórfaktoren viktig. De ansatte på smoltanlegg er kanskje ikke er så smarte på dette, men det kan de bli, sier SalMar-sjefen. – Ferskvann er også viktig. Det er nok ferskvann her i Bergen, men ute i verden er det knapphet, legger han til.
Totalbesparelsene på slaktet matfisk er klare og målbare.
– Våre kalkulasjoner så langt viser kostnadsbesparelser mellom en og to kroner per kilo.