Ivaretakelse av dyrehelseperspektiv i utvikling av nytt materiell

Nyheter
822

Det framsatt gjennom medieoppslag først publisert på nettstedet iLaks.no tirsdag 5. mai, skriver Skamik i en pressemelding.

Gjennom artikkelen under tittelen «Salmonor hadde ikke søkt om tillatelse til dyreforsøk» legges det etter Skamik sin vurdering negativt og utilbørlig fokus på en regional oppdrettsaktør som gjennom sin kontakt med vårt selskap hadde etablert en kontakt for å nytte den positive effekten av ikke-medikamentell bekjempelse av lakselus.

Gjennom artikkelen publisert iLaks, trekkes Salmonors virksomhet og omdømme inn i et uheldig negativt lys – som verken ut fra sakens faktiske innhold eller bakgrunn kan forsvares.
Den presseetiske betenkeligheten, ved at verken Skamik eller for den del Salmonor, ble forelagt det konkrete innholdet før publisering med mulighet for samtidig imøtegåelse, vil ikke nå kommenteres ut over at forholdet nå påpekes.

Ved kontakt i dag 6. mai til Forsøksdyrutvalget, oppgir Gunvor Kristin Knudsen i sekretariatet at FDU så langt ikke har vurdert Skamik lusespyler. Følgende uttalelse fra Knudsen gjengitt i media er derfor gitt på generelt grunnlag (sitat): «Dersom det under uttesting av nytt utstyr er fare for belastninger på dyr, faller testingen inn under forsøksdyrforskriften og skal ha tillatelse fra FDU. Utvalget kan ikke se å ha behandlet søknad om uttesting av lysespyler. Dersom slik tillatelse ikke foreligger, er uttestingen i strid med dyrevelferdsloven §§13 og 14» (sitat slutt).

Med utgangspunkt i det søkelyset som saken nå utløser, vil Skamik imidlertid gjøre følgende klart: Året 2012, i utviklingen av det mekaniske systemet for avlusing, tok Skamik kontakt med representanter for Mattilsynet for å avklare om arbeidet med klart fokus på fiskevelferd innebar en vesentlig endring som krevde godkjenning – herunder tillatelse fra Forsøksdyrutvalget (FDU).

Det ble etablert dialog/prosess med Mattilsynets distriktskontor for å få avklart eventuell nødvendig søknads- og dispensasjonsbehandling i denne saken. Skamik ble konkret veiledet av Mattilsynet til ikke å søke FDU; samtidig som tilsynet forutsatte at videre utvikling og utprøving ble gjort i tråd med anbefalinger fra personell med kompetanse på fiskehelsespørsmål.

Dette ble fra Skamik sin side kontinuerlig ivaretatt i påfølgende utvikling av produktet. Mattilsynet var hele tiden involvert, for nødvendige avklaringer og vurderinger. Særskilt kan aktiviteten i 2014, fra vår til høst, trekkes fram. Med vekt på fiskehelse, og involvering av flere regionale fagmiljø, ble det gjort et vesentlig arbeid for å utarbeide en relevant brukermanual for Skamik lusesenter.

I denne sammenheng kan det vises til (dokumenttittel): «Rapport – tilsyn med fôrflåter, servicefartøy o.a. – Brukermanual Skamik lusespyler» ved seniorinspektør i Mattilsynet Steinar Garstad og følgende sitat: «Mattilsynet har ikke pålagt virksomheten Skamik AS å søke slik forsøkstillatelse/dispensasjon, men har forutsatt at de involverte fagpersonene har gjort nødvendige overveielser underveis».

Under utvikling av Skamik sitt omtalte materiell har flere instanser innen fiskehelse bidratt med konkrete vurderinger av fiskens tilstand ved bruk. Dette illustreres med ytterligere sitat fra nevnte rapport: «Vurderinger gjort av personell som fiskehelsekandidater og veterinærer med spesialkompetanse på fiskevelferd kan være tilstrekkelig grunnlag for å konkludere at utstyret er utviklet i tråd med regelverket slik det kreves, både i Dyrevelferdsloven og i Akvakulturforskriften».

Med bakgrunn i følgende redegjørelse for prosess, uttalelser og konkrete fakta vil Skamik AS igjen få beklage det ensidige negative fokus og den belastning aktuell ensidig og uimotsagt presseomtale utgjør på omdømmet. Både til egen virksomhet og produkt – men ikke minst våre kunder. Skamik avluser er utviklet og testet i takt med meget kvalifisert fiskehelsekompetanse. Dette sett i sammenheng med meget gode resultater etter utprøving, gjør Skamik avluser til et godt verktøy næringen kan dra nytte av i kampen mot lakselus.