Fra Vestlandet og Midt-Vesten til Mowi.
Det var maisåkre så langt øye kunne se. Vi passerte et og annet vanntårn og en gjødselfabrikk, men stort sett var det mais. Motorveien løp snorrett gjennom det paddeflate landskapet. Vi kjørte en nypolert, svartlakkert stretched limo, en Lincoln.
Det var unektelig et noe absurd bilde.
I limousinen, utstyrt med romslige skinnseter og barskap, satt jeg og pratet om livet og havet sammen med Ivan Vindheim. Han var ny i jobben. Kom fra Deloitte. To vestlendinger langt hjemmefra. Vi kjørte fra Milwaukee til Chicago. Vi ble godt kjent på den turen.
Hva gjorde vi her?
Fiendtlig bud
Bakteppet var det fiendtlige oppkjøpsbudet på Lerøy Seafood Group. Austevoll Seafood hadde varslet «et mulig bud» på selskapet. Kort tid etter kollapset aksjekursen, sammen med de fleste andre, etter at Lehman Brothers gikk i viften 15. september 2009.
Jobben for meglerhuset jeg da arbeidet i var, sammen med Ole-Eirk Lerøy og hans nyansatte finansdirektør Ivan Vindheim, å hoste opp en hvit ridder. En investor som kunne kjøpe seg inn og blokkere Austevoll Seafoods oppkjøp av Lerøy.
Høstsalg
Samme dag som vi hadde landet i på Newark-flyplassen like utenfor New York deiset Nasdaq-indeksen ned ni prosent. Det skulle bli en beintøff jobb å overtale noen til å putte pengene sine her – selv om det med all sannsynlighet var et nært forestående oppkjøpsbud på selskapet.
Det var salg på aksjer – over alt.
Vi trålte New York, Boston, Chicago og Milwaukee. Hedgefond, mutual funds og pensjonskasser. En hel uke. Tilbakemeldingene var høflige, men stort sett bestemte. «Caset virker forlokkende, men akkurat nå er det så mange som vil ut av fond at vi ikke har penger til nye kjøp.»
Svenneprøve
Her gjaldt det å holde på hatten og pengene. Og beholde jobben – også for kapitalforvalterne.
Det ble en lærerik svenneprøve. En kompromissløs kamp om eierkontroll og storkapital.
Men slagplanen holdt ikke. Lerøy Seafood Group ble kjøpt opp av Austevoll Seafood. Vindheim sa opp, sammen med sjefen sin, Ole-Eirik Lerøy. Han gikk til konkurrenten Marine Harvest, også her i stillingen som finansdirektør.
Laksegigant
I Marine Harvest, som seinere skiftet navn til Mowi, har jobben vært atskillig hyggeligere. Vindheim har vært sentral i en offensiv satsing med oppbygging av en fôrdivisjon, en foredlingsdivisjon og et servicerederi. Han har gjort milliardkjøp, trykket aksjer og konvertible obligasjoner på raskt stigende kurser. Mowi er blitt et av landets største selskaper. Sammen med de tidligere Lerøy-direktørene Ole-Eirik Lerøy, Alf-Helge Aarskog og Ola Brattvoll, har Vindheim surfet på historisk høye laksepriser og bygget opp en laksegigant.
Når sunnfjordingen i dag trer inn på konsernsjef-kontoret, er det hans eget. Det er han som, sammen med styret, skal forme selskapets strategiske valg i årene som kommer.
Vindheim overtar et velholdt hus. Mowi som selskap er solid, innovativt, svært lønnsomt og på riktig kurs. Han kjenner det som sin egen bukselomme, og er følgelig godt rustet til å ta over stafettpinnen etter Aarskog. Og, slik jeg kjenner ham, ser jeg ingen grunn til at han ikke skal lykkes i sin nye jobb.