Italiensk gjenvinningsgigant kjøper en tredjedel av Nofir

Nyheter
0

Aquafil formaliserer partnerskapet sitt med Nofir og blir medeier i bodøbedriften.

– Samarbeidet vårt med Aquafil strekker seg mer enn 11 år tilbake. Det har hele tiden fungert veldig godt, og vi er glade for at de ønsker å tre inn på eiersiden i Nofir, sier daglig leder Øistein Aleksandersen.

Mye av materialet fra fiskeri- og havbruksnæringen som Nofir har samlet inn og behandlet, har havnet hos Aquafil. Der resirkuleres det i et kjemisk anlegg og blir til ECONYL – et nylonprodukt som brukes i mange produkter av kjente merker; alt fra tepper i luksusbiler til moteklær, fremgår det av en pressemelding.

Fakta

  • Bodøselskapet Nofir (Norsk fiskeriretur) startet opp i 2008, som per 2021 har fire fulltidsansatte.
  • En av verdens største på innsamling og gjenvinning av materiale og redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringa, hovedsakelig i Norge, men også i andre europeiske land.
  • Samler blant annet inn nøter, garn, tråler, fortøyningstau, presenninger og rensefiskskjul.
  • Samler også inn såkalte spøkelsesnett og annet marint avfall ved hjelp av frivillige organisasjoner og bedrifter.
  • Materialet gjenvinnes, og blir om til en rekke ulike produkter – alt fra benker, volleyballnett og deodorant-bokser til luksusbilseter og badetøy.
  • Samlet i 2020 inn en rekordstor mengde nøter til resirkulering, og totalt 6241 tonn materiale.
  • Har på de ti siste årene har samlet inn hele 47 875 tonn materiale fra 20 ulike land og fire kontinent.

Verdensledende
Selskapet, som nå tar over 31,66 prosent av aksjene, har over 2.600 ansatte fordelt på syv land og tre kontinent. Konsernet er verdensledende innen resirkulering og er notert på Borsa Italiana i Milano. Aquafil omsatte for 436,6 millioner euro i 2020.

Til sammenligning hadde Nofir en inntekt på nesten 30 millioner kroner fordelt på fire heltidsansatte i 2020.

Innkjøpet skal ifølge de to selskapene ikke medføre store praktiske endringer.

– Selv om innkjøpet er en merkedag og en stor tillitserklæring til et lite selskap fra Bodø, så vil det ikke få noen umiddelbare følger for hvordan vi jobber. For oss betyr dette først og fremst at vår innsats for å øke utvinningsgraden i fiske- og oppdrettsnæringen har fått oppmerksomhet også utenfor Norge, sier Aleksandersen og legger til:

– Det er en skikkelig vitamininnsprøytning for å sørge for at vi fortsetter å være en av de ledende aktørene på gjenvinning av redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringa i Norge og verden.

– Hatt en god relasjon i mange år
Styreleder og administrerende direktør i Aquafil, Giulio Bonazzi, forteller at årsaken til at valget kommer nå er fordi Nofir har fortsatt å levere gode resultater, til tross for store regulatoriske utfordringer de siste årene.

– I vårt syn er dette en styrking av tilnærmingen til innkjøpssiden vår. Vi har sett bare dette siste året hvilket potensial Nofir, selv som et relativt lite norsk selskap, har. Innsatsen og samarbeidet i den norske fiskeri- og havbruksnæringa er formidabel, og noe alle parter tjener på. Det er en utvikling vi ønsker å være med på, nå på eiersiden, sier Bonazzi.

Han understreker at Aquafil ikke ønsker å endre måten Nofir jobber på, men at innkjøpet skal være med på å formalisere samarbeidet partene imellom.

Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir. Foto: Tanja Midthun