Iran-sanksjoner kan ramme AKVA group: – De siste dagers hendelser har gjort det mer krevende

Nyheter
1120

USA vil trekke seg ut av atomavtalen med Iran og gjeninnføre straffetiltak mot landet. Det kan gi konsekvenser for norske bedrifter i Iran.

En av bedriftene som kan bli rammet, er utstyrsprodusenten AKVA group som satser stort i Iran. Selskapet har blant annet levert en rekke komplette oppdrettsanlegg i Det kaspiske hav og Persiagulfen.

– Vi har selvsagt fulgt utviklingen i Iran over lengre tid og allerede gjort noen tilpasninger deretter. Men de siste dagers hendelser har om noe gjort det enda mer krevende, sier konserndirektør Hallvard Muri til iLaks.

Usikkerhet
AKVA group har lenge vært aktiv i Iran, men satset enda mer på landet etter at fiskeriminister Per Sandberg tok med eksportører til Iran i 2016, etter at sanksjonene mot landet ble opphevet i 2015.

– Med opphevelsen av sanksjonene står vi overfor en unik mulighet. Det er ikke hver dag et marked med 80 millioner mennesker åpner seg over natten, sa Sandberg den gangen.

Det første året etter at sanksjonene ble opphevet, økte den norske eksporten til Iran med 140 prosent, ifølge NTB, skriver NRK.

Statsminister Erna Solberg sier det enda er uvisst hva USA ender opp med å gjøre.

– Foreløpig er dette en uttalelse fra Trump. Spørsmålet er hvordan dette blir fulgt opp. Vil det bli satt i verk, eller er det en trussel og et spill? sier Solberg, ifølge NRK.

Fortsetter som før
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at det kommer til å være en periode preget av usikkerhet, og at de er opptatt av å gi så mye informasjon som mulig til bedrifter som satser i Iran.

Hallvard Muri i AKVA group sier til iLaks det inntil videre er «business as usual».

– Samtidig var vår etablering med kontor i Iran ikke bare fokus på det lokale markedet. Vi jobber mot kunder i flere land i Midtøsten , og per i dag fortsetter det arbeidet som før.