Diplomatene jobber på høygir i natt. I Washington, Brüssel, London, Paris, London, Moskva – og Oslo. Krisen i Ukraina økte et par knepp i styrke onsdag ettermiddag, da rapportene tikket inn om at Russland vil innføre importstopp på vestlig produsert mat.
Store verdier
For den norske regjering, stortingspolitikere, ambassadeansatte, industriutsendinger og andre diplomater er det særlig viktig å tilrettelegge for fortsatt eksport av mest mulig norsk sjømat – samtidig som en gir støtte til landets allierte i forbindelse med sanksjonene mot Russland. Det er en balansegang med store verdier i potten.
Sjømat er Norges nest viktigste eksportprodukt. Og Russland er den aller viktigste kunden. Ifølge Norges Sjømatråd eksporterte Norge sjømat for 6,6 milliarder kroner til det russiske markedet i 2013. Laksen er ubestridt den viktigste arten i porteføljen: 4,2 milliarder kroner av sjømateksporten til Russland var laks.
Sushiland
Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes er det ingen andre byer i verden som har flere dollarmilliardærer enn Moskva. Noe som kanskje ikke er like godt kjent er at ingen byer i verden har flere sushibarer enn Moskva. I 2014 har blodfersk oppdrettet atlantisk laks for lengst danket ut tunfisk som den viktigste fiskearten på sushimenyene.
Men særlig mange leverandørland av den populære varen er det ikke. Bortsett fra Russland selv, er alle lakseproduserende land i verden innenfor kategorien vestlige.
Flere hensyn
Russlands president Vladimir Putin har bedt sin regjering om å utarbeide en liste over hvilke varer som skal rammes av importforbudet.
– Slike mottiltak må selvfølgelig utformes forsiktig, slik at de støtter russiske produsenter og ikke ødelegger for russiske forbrukere, sier Putin.
Listen er altså ikke ferdigskrevet og underskrevet ennå.
Russisk industri
Men, etter det iLaks erfarer, er det svært mye som tyder på at oppdrettet laks blir å finne der. Forbeholdet som Putin tar for russiske forbrukere er halmstrået som diplomater på både russisk og norsk side klamrer seg til. En importstopp for norsk laks til Russland vil være svært skadelig – for begge land. Foruten russiske forbrukerinteresser, er det bygget opp en betydelig innenlandsk foredlingsindustri på importert fisk og annen sjømat fra vestlige land.
Den populære atlanterhavslaksen er utvilsomt vanskeligere å erstatte enn eksempelvis amerikanske broilere eller polske epler. Likevel, det er Norge som nå har ballen med tanke på hvor sterke sanksjoner landet skal påføre sin store nabo i øst.