Inntil 30 mister jobben hos Norse Production

Nyheter
591

Allmenngjøring av tariffavtalen som skjedde like før nyttår har gitt ufravikelige minstelønninger i fiskeindustrien på 172,85 kroner for fagarbeidere og 162,85 for produksjonsarbeidere.

– For oss betyr dette en så stor kostnadsøkning at vi ikke kommer utenom en betydelig nedbemanning. Av dagens arbeidsstyrke på 100 må vi trolig si opp mellom 20 og 30 arbeidere i løpet av få måneder, sier fabrikksjef Tom Lerberg hos Norse Production på Sotra til Sysla.

Lønnsøkning: 62,85 prosent

De polske gjestearbeiderne har så langt tjent rundt 100 kroner timen på fabrikken som videreforedler fisk for Sekkingstad AS.

Allmenngjøring betyr at hele eller deler av tariffavtalen får status som lov og at den også gjelder i bedrifter uten tariffavtale. Norse Production kan derfor ikke fortsette å betale timelønn på 100 kroner uten å bryte norsk lov.

– Ikke sosial dumping

Tom Lerberg går ikke med på at en timelønn for polakkene som ligger 62,85 kroner lavere enn de norske arbeiderne kan karakteriseres som sosial dumping.

– De fleste har bosted og familie i Polen og forholder seg i stor grad til et polsk kostnadsnivå. I periodene hvor arbeiderne oppholder seg i Norge har de leiligheter som er subsidiert av oss. Samtidig tjener de fire ganger mer enn de ville gjort hjemme. Lik lønn for likt arbeid er et greit prinsipp på papiret, men man må være i stand til å se bak tallene, mener Tom Lerberg.

Ingen sympati

Forbundsleder Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) synes det er merkelig at noen bedrifter i bransjen ikke klarer å tilpasse seg et norsk lønnsnivå, mens andre er i stand til dette.

– Hvis Norse Production ikke makter å drive i Norge med norske lønninger, får de heller ta med seg virksomheten til Polen, mener han.

Må automatisere

En Sintef-rapport konkluderte for få måneder siden med at norsk fiskeforedlingsindustri står i fare for å dø ut hvis ikke bransjen i langt høyere grad enn i dag blir automatisert. Forskerne mener at hver tredje arbeidsplass må bort innen fire år, og halvparten innen ti år.

Tom Lerberg sier at Norse Production nå må trappe opp arbeidet med å automatisere siden en større del av arbeidsstokken snart forsvinner.

– Problemet for de små og mellomstore bedriftene i bransjen er at vi mangler nødvendig kapital til å ta disse omstillingene raskt. Vi er presset på marginer, og automatiseringen krever store investeringer som bare de store aktørene har kapital til å utføre.

Uvisst for Sekkingstad

Jan Egil Pedersen i NNN sier at automatiseringen vil komme uansett, og at utviklingen ikke kan reverseres.

– Å dumpe lønnsnivået i bransjen for å opprettholde flest mulig arbeidsplasser her hjemme er i hvert fall ingen holdbar løsning, understreker fagforeningslederen.

Administrerende direktør Bård Sekkingstad i Sekkingstad AS vet ikke hvilke konsekvenser den planlagte nedbemanningen hos Norse Production vil få for deres virksomhet.

– Vi avventer fortsatt tilbakemelding fra Tom Lerberg på hvilke tiltak de vil iverksette. Men vi regner med at dette vil bety økte kostnader for oss, sier han.

Les også:

FAKTA

  • Da vikarbyrådirektivet hindret innleie av billig arbeidskraft fra Øst-Europa, valgte Sekkingstad AS i 2013 å outsource produksjonen til Norse Production som er registrert i Polen.
  • Dette vedtaket møtte mange sterke reaksjoner fra fagforeningshold som mente at grepet Sekkingstad gjorde egentlig bare var en omgåelse av direktivet.