Inntil 2.000 tonn oppdrettslaks ble presset til døde i uvær på islandsk fjord

Nyheter
0

Ekstraordinær dødelighet for Arctic Fish.

Arctic Fish har opplevd alvorlige biologiske problemer på to av sine lokaliteter i Dyrafjordur på Island. Totalt dødelighetsomfang er under vurdering, men estimeres nå av selskapet til å være 1.500-2.000 tonn stor fisk som var klar for markedet.

«Alle mulige tiltak gjøres for å håndtere dette effektivt, som også inkluderer å forsere slaktingen for disse to lokalitetene i løpet av de kommende ukene. Våre dyktige ansatte på Island har gjort en stor innsats for å håndtere situasjonen på best mulig måte,» skriver oppdrettselskapet i en melding lørdag.

Foto: Veiga Grétarsdóttir

Laksedødeligheten er et resultat av uværet som har herjet i Vestfjordene. Men kulde og rulling i merder skaper dårlige levekår for oppdrettslaksen som kan få vintersår når den presses opp mot notveggene. Hvis oppdrettslaksen blir sår kan den dø av skadene i merdene, skriver den islandske avisen Stundin.

Hovedårsaken til dødeligheten oppgis å være svekket fiskehelse, som kan være forårsaket av stress på grunn av håndtering. Videre har begrenset slaktekapasitet påvirket konsekvensene.

Denne hendelsen vil ha innvirkning på resultatet for første kvartal 2022, samt slaktestimatene for året, heter det i meldingen.

Ifølge Stundin er fartøyet «Hordafôr VII» på plass i Dyrafjordur for å ta i mot dødfisk. Mye av fisken som er tapt har en vekt på rundt fem kilo og er dermed i normal slaktestørrelse.

Arctic Fish er 51 prosent eid av Norway Royal Salmon (NRS).