Innen 2020 skal Åkerblå omsette for 130 millioner kroner: – Vi har vært inne i en kontinuerlig vekstfase de siste årene

Nyheter
1875

Åkerblå har vokst stort de siste årene, blant annet gjennom oppkjøp av flere fiskehelse- og veterinærfirma langs kysten.

Bedriften som i sin tid startet med å tilby veterinærtjenester til de lokale oppdretterne, har blitt en stor leverandør av tjenester innen fiskehelse og miljø, skriver Hitra-Frøya.

I 2017 omsatte selskapet for 70,8 millioner kroner, mot 56,7 millioner kroner i 2016. Åkerblå satt igjen med et årsresultat på 4,2 millioner kroner, mot 3,7 millioner året før. Nå sikter de snart mot å passere den magiske 100-millionersgrensen i omsetning.

– Vi er veldig fornøyd med dette. Vi har vært inne i en kontinuerlig vekstfase de siste årene, med opplæring og innkjøring. At vi klarer dette samtidig som vi leverer et godt økonomisk resultat, viser at Åkerblå-kulturen har satt seg godt, sier daglig leder Roger Sørensen.

– Ut fra planene vi har, skal vi i 2020 være et selskap som omsetter for cirka 130 millioner kroner, sier han videre.

Rett i underkant av 100 ansatte
Selskapet er i ferd med å vokse ut av hovedkontoret på Sistranda på Frøya. I disse dager flytter de teknisk avdeling til en annet etasje på Blått kompetansesenter. Med en nyansettelse i løpet av sommeren, vil de være 25 personer ved hovedkontoret på Frøya.

– I løpet av de siste to årene har vi rekruttert ti høyt utdannede personer ut hit (Sistranda journ.anm.). Disse har med seg partnere som også har funnet seg jobb. Så når ordfører Berit Flåmo jubler for at vi har passert 5.000 innbyggere på Frøya så tar vi gjerne litt av æren for det, sier Sørensen.

Med de 12 avdelingskontorene de har langt kysten har bedriften 72 ansatte. I tillegg har de et laboratorium i Litauen. Hvis man inkluderer firma Åkerblå er deleiere i, er de rett i underkant av 100.

– Når jeg er rundt og presenterer bedriften, og viser kartet over våre kontorer, presenterer jeg avdelingskontorene først, at vi har det i Tromsø, Volda og andre steder. Folk tenker da at vi har sikkert hovedkontoret i Trondheim. Så presenterer vi avdelingskontoret i Trondheim, før vi kommer til at hovedkontoret er på Frøya. Det synes jeg er litt stas å si, sier personalsjef Renathe Greve.

Det er utelukkende høyt utdanna folk som kommer til Frøya for å jobbe i Åkerblå. De er veterinærer, biologer, ingeniører, og folk med utdanning innen IT og økonomi.

Viktig at partneren også får jobb
Renathe Greve forteller at firmaet legger mye i at de som kommer skal finne seg til rette.

– Vi ser på hele familien. Om det er muligheter for partneren til å få seg jobb. Og vi prøver å tilrettelegge for at de skal etablere seg i lokalsamfunnet. Ved siden av at bedriften har gode ordninger, er det viktig at samfunnet de kommer til har andre ting å tilby enn jobben, sier Greve.

Hun forteller at flere av de som har kommet til, har kjøpt seg leilighet eller er i ferd med å bygge seg hus.

– Det som er ei utfordring er leiemarkedet. Man ønsker jo gjerne å leie noe den første tida, og det er ikke alltid enkelt å finne noe her ute, sier hun.

Roger Sørensen forteller at de har lav «turnover». Han peker på at de etterhvert har blitt så mange ansatte på Frøya at de har et fagmiljø innenfor sine felt.

– Det er stort sett nyansatte folk som kommer, og det er folk som ønsker å utvikle seg innenfor sitt fag. Og det får de muligheten til, sier Sørensen.