– Ingen som spør om legemidlene vi hiver innpå med er genmodifiserte eller ikke

Nyheter
744

Først må nemlig EU-lovverket mykes opp for å gjøre det mulig å bruke denne genmodifiserte rapsoljevarianten i produksjonen av fiskefôr. Men den største bøygen kan likevel bli fiskekonsumentene.

– Om det kommer et nytt regelverk er jeg spent på hvordan forbrukerne eventuelt vil se på spørsmålet. Til syvende og sist er det de som bestemmer om dette er noe som vi kan ta i bruk, sier Wathne.

Kan gjøre fisken sykere
Søndag skrev iLaks om den australske forskeren Peter Nichols som har vært med å lede forskningen på utvikling av genmodifisert rapsolje for å berike den med langkjedet omega 3.

Bakgrunnen for forskningen er at det i oppdrettsnæringen er for lite tilgang på fiskemel og fiskeolje som ingredienser i fiskefôret, noe som betyr at de i større grad må benytte seg av planteoljer.

Problemet er bare at disse ikke inneholder like store mengder langkjedet omega 3 som fiskemelet.

– Både omega 6 og langkjedede omega 3-fettsyrer gir flere store helsemessige gevinster, men mens du kan si at sistnevnte er betennelsesdempende, har forskning vist at omega 6 i store mengder tvert imot bidrar til å øke forekomsten av betennelser, sa Nichols til iLaks.

– Hva med legemidlene?
Med tanke på å øke nivåene av langkjedet omega 3 i fiskefôret, synes Wathne at genmodifisert rapsolje virker spennende, og han tror også at EU etter hvert vil tillate bruken av dette også i Europa.

– Særlig i Europa er det jo en veldig skepsis til alt som har med GMO å gjøre. Det som vi tror er litt annerledes med den genmodifiserte rapsoljen er at den er laget for å skape fordeler for forbrukeren, sier Wathne.

– Ikke som med enkelte andre eksempler på GMO, som for eksempel vegetabilsk olje, hvor det handler om å gjøre produksjonen billigere for produsenten.

Samtidig påpeker han at det er forbrukerne som til slutt bestemmer. Om de fortsetter å være skeptiske, vil en eventuell satsing være umulig.

– Jeg er spent på hvordan dette utvikler seg. Vi ser jo at det er uforholdsmessig stort fokus på enkelte sider ved genmodifikasjon. Ser du på legemiddelindustrien, for eksempel, er det ingen som tenker over alle legemidlene vi hiver innpå med som er genmodifiserte.

– Fullverdig fôr
Hva med dagens fôr? Er det nok langkjedet omega 3 i dette?

Det er nok tilgang på omega 3 til at vi kan levere et helt fullverdig fôr. Men det er ikke tvil om at det er mindre enn for 15 år siden. Om kravet var at vi skulle ha like mye omega 3 i fôret som vi hadde da, hadde ikke det vært mulig i dag. Likevel er dette fortsatt snakk om et produkt med høye omega 3-nivåer.

Likevel er Wathne glad for at det jobbes med slike GMO-løsninger som de blant annet jobber med i Australia.

– Nå er det alternative omega 3-kilder på vei. Vi får algeoljer, og vi får denne rapsen, og vi er trygge på at vi kan bidra til at oppdrettsnæringen vokser videre på en naturlig måte, sier han, og legger til:

– Som jeg har sagt det i en annen sammenheng: Det ser ut til at den store oljekrisen er over.