Ingen er tjent med feil resultater

Meninger
861

FHL har lenge sett at undersøkelsene med innslag av rømt laks ikke har vært gode nok. For å få dokumentasjon på bordet har vi derfor tatt initiativ til undersøkelser i Namsen og elvene rundt Trondheimsfjorden, finansiert av vårt Miljøfond og hvor NINA har fått oppdragene.

Miljøfondet har også finansiert undersøkelser i en rekke andre elver. I tillegg har vi gitt innspill til FHF  som har resultert i at de også har gjennomført flere prosjekter med dette temaet, nå sist TUMAS rapporten. Rapporten ble presentert første gang på Nordnorsk havbrukslag sitt årsmøte i Tromsø andre uken i januar.

Rapportene viser at det er store usikkerheter i innslag av rømt laks fordi metodene som brukes, når på året det fiskes, hvor i elva det fiskes etc. er avgjørende for resultatene. I tillegg er oppdrettslaks mer fangbar enn villaks. Vi har derfor valgt å bruke en del ressurser på å gå i dialog med HI, NINA og fiskerimyndigheten for å få denne nye kunnskapen implementert i det nye overvåkingsprogrammet som HI nå er ansvarlig for i samarbeid med NINA. Det er Fiskeridirektoratet som er oppdragsgiver. Vi har også gitt innspill til dette i forbindelse med høringen om obligatorisk Miljøfond og når vi har presentert tallene for innslag av rømt laks i prosjektene gjennomført med finansiering av Miljøfondet.

Alle må være tjent med at de tallene vi får fra undersøkelsene i vassdragene gir et mest mulig riktig bilde. Har vi undersøkelser som viser for lite innslag av rømt laks er det like galt som at vi har undersøkelser som viser for høyt innslag.

Derfor har vi påpekt av det er avgjørende at det etableres standardiserte metoder og at kvaliteten på undersøkelsene bedres betydelig. Det er stor forskjell på undersøkelser gjennomført med stangfiske om høsten nedenfor en foss hvor rømt laks ikke kommer seg videre og undersøkelser som omfatter hele elva og inkluderer all fisk i elva ved f.eks. drivtellinger. En trenger gode undersøkelser for å gjøre de riktige tiltakene i elvene.

Basert på dialogen vi har hatt både med myndighetene og forskningsmiljøene forventer vi at det er siste gang det blir presentert en rapport om innslag av rømt laks i elv, finansiert av det offentlige, hvor det er gjort undersøkelser i høstfiske som presenteres som om det skulle være innslag av rømt laks i hele bestanden og hvor usikkerheter i undersøkelsene ikke fremkommer.