Ingen bekreftede ILA-tilfeller siden august

Nyheter
0

2024 hadde det laveste antallet ILA-utbrudd de siste fem årene, med utbrudd kun mellom mai og august.

For 2024 var det totalt 13 bekreftede utbrudd, samt ni mistanker, om ILA (infeksiøs lakseanemi) på landsbasis. Det kommer frem i en oversikt fra Veterinærinstituttet.

Én av mistankene gjaldt én enkelt stamfisk hos Benchmark Genetics Salten, mens resten gjaldt matfisklokaliteter. Samtlige av lokalitetene med stadfestet utbrudd er tømt for fisk. Det er også de åtte matfisklokalitetene.

Dette er det laveste utbruddet på fem år. I 2023 var det 18 utbrudd, fordelt på fem fylker og syv produksjonsområder.

Mønster brutt
Alle utbruddene i fjor oppstod mellom mai og august.

– Tidligere er det sagt at ILA typisk kommer fra juli og frem mot jul. Men det ser vi at ikke nødvendigvis stemmer. De to siste årene har man ikke hatt utbrudd på senhøsten, sier Torfinn Moldal, fiskehelseansvarlig i Veterinærinstituttet.

Torfinn Moldal, fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet

I 2024 var det ingen utbrudd etter august, mens det ikke var noen tilfeller etter oktober i 2023 (som hadde ett tilfelle). Moldal vil ikke spekulere i årsaken til at det nå ikke har kommet noen tilfeller etter august.

Les også: Vaksinert, ILA-smittet laks fikk stå i sjøen

– Det man kan si om ILA-situasjonen i fjor, er at det tok relativt lang tid før vi fikk utbrudd. Det første stadfestede utbruddet kom i mai, så var det relativt mange utbrudd og mistanker i løpet av sommeren, men stille fra august. Året sett under ett ser sånn sett bra ut, sammenlignet med foregående år. Det var relativt mange utbrudd og mistanker i Midt-Norge, rundt Frøya og ett tilfelle på Hitra, forklarer Moldal.

Flere virusvarianter
Det var fem bekreftede tilfeller og seks mistanker i PO6 (Nordmøre og Sør-Trøndelag) i fjor.

– I nord har man hatt det vi regner som isolerte utbrudd, der man ikke ser en klar sammenheng med tidligere utbrudd. I Frøya-området er det mer komplekst, med flere virusvarianter, og vi ser noen eksempler på det vi tror er nabosmitte. Men det er ikke sånn at det er ett og samme virus som har smittet fra lokalitet til lokalitet i Midt-Norge. Det kunne man jo tenke seg, i og med at det er sammenfall i tid og rom.

Måsøvals «Espnestaren» ved Frøya var blant anleggene som ble rammet av ILA.

Les også: Måsøval ilagt bot på nær to millioner kroner: – Spesiell og risikofylt situasjon

ILA er en alvorlig og smittsom virussykdom hos fisk, som gir alvorlig anemi (blodmangel) og angriper laksens blodårer. I Norge rammer sykdommen primært atlantisk laks, men virus er også påvist hos regnbueørret.