– Laksen er svenskenes favorittfisk. Så det skal litt til for at den går bort, sier Charlotte Rapp, sjømatrådets ansvarlige for norsk laks hos söta bror. Men den økonomiske situasjonen merkes.
Svenskene er glad i sjømat, og laksen troner øverst. Laksen som havner på svenske kjøkkenbord kommer nesten utelukkende fra norsk oppdrett, ifølge sjømatrådets Sverige-ansvarlige, Charlotte Rapp.
– 25 prosent av all sjømaten som spises i Sverige er laks, og det er nesten 100 prosent norsk laks, opplyser Rapp, da iLaks besøker henne på den norske ambassaden i Stockholm.
Det merkes likevel, at også svenskene har mindre å rutte med.
Svenskene dro på norgeshandel
– I Sverige er inflasjonen ekstremt høy, og det har vært en ekstrem prisøkning på mat. Prisene har steget raskere i Sverige enn i Norge. Prisen på fersk laks har steget med 44 prosent, sier Rapp.
– Selv om det er på vei tilbake, har folk mindre å rutte med.
Basert på prisene til Ica og Coop, to av de vanligste dagligvarekjedene i Sverige, er kiloprisen for laksefilet nå et sted mellom 250-300 svenske kroner.
Inflasjonen i Sverige har det siste året vært vesentlig høyere enn i Norge. KPI i Norge nådde toppen med 7 prosent i januar, mens KPI-toppen i Sverige, også i vinter, var på 12 prosent. I september var KPI på 3,3 prosent i Norge, og på 6,5 prosent i Sverige.
– På et tidspunkt, rundt mars, var det så dyrt i Sverige at svenskene dro til Norge for å kjøpe laks. Det pleier jo å være motsatt, sier Rapp.
I skrivende stund er valutakursen SEK/NOK = 1,02. Det vil si at man får 1,02 norske kroner per svenske krone.
Velger bort sjømat
– Laksen er den viktigste fisken i Sverige, og vi jobber for at enda flere svensker skal spise det, oftere. Vi må bare gjennom denne økonomiske vanskelige perioden, sier Rapp, og legger til:
– Laksen er svenskenes favorittfisk, så det skal litt til for at den går bort, Men det hele er veldig prissensitivt.
Rapp forteller at man har sett et skifte, der svenskene anser hele sjømatkategorien som for dyr.
– I stedet for å velge billigere alternativer innen sjømat, ser vi at konsumentene velger bort hele kategorien, og heller går for billigere proteinalternativer.
– Situasjonen må stabiliseres
I 2015 spiste 43 prosent av svenskene sjømat to-tre ganger i uken. I fjor falt tallet til 33 prosent, ifølge en undersøkelse gjort av Norges Sjømatråd. Rundt én tredjedel av svenskene som deltok i undersøkelsen, oppga at de spiser laks minst én gang i uken.
– Hvordan er utsiktene til norsk laks fremover, på det svenske markedet?
– Det er det vanskelig å si noe om, og det kommer mye an på verden utenfor, sier Rapp, og legger til:
– Den økonomiske situasjonen må stabiliseres, slik at konsumentene kommer tilbake. Man kan gjerne også vise mer inspirasjon til ulike måter å tilberede fisken på.
Ifølge sjømatrådets nettsider, har Norge hittil i år eksportert 23.683 tonn laks, til en verdi av 2,8 milliarder kroner, til Sverige.