Industrigigant satser på akvakultur

Nyheter
1866

– Nå er vi faktisk på syv kontinenter. Vi leverte akkurat til en forskningstasjon i Antarktis, forteller Stig Allan Brandvik til iLaks.

Averøymannen er til daglig basert på Tysnes sør for Bergen, hvor han leder amerikanske Pentairs salg mot Nord-Europa.

Han er storfornøyd med årets Aqua Nor-messe.

– Veldig bra. Kun positive tilbakemeldinger. Vi hører fra mange av de internasjonale at det er blant de bedre show de har vært på. Det er bra.

Stig Allan Brandvik leder Pentairs salg i Nord-Europa. Foto: Trine Forsland

Industrigigant
Pentair har 30.000 ansatte og omsetter for omlag 60 milliarder kroner. Selskapet er notert på New York-børsen og kjerneområdene er vann, energi og protein.

– Det er det vi jobber med. Vi er store på pumper, ventiler og utstyr til svømmebasseng. Pentair har kjøpt opp en del selskaper i akvakultur. Først og fremst utstyr, vi har fått designere og en ingeniøravdeling på 40 mann, sier han.

– Vi kjøpte PR Aqua før jul. Det gjorde at vi økte drastisk på landanlegg. Vi leverer litt til sjøanlegg, spesielt i Canada, men det meste er til landbaserte anlegg. Vi er størst på laks og ørret, og er markedsleder i Nord-Amerika.

Forskning
– Vi har fire vertikaler: Kommersielt oppdrett, zoo og aquarium, live animal housing og aquaponics.

Live animal housing bruker zebrafisk til forskningsformål.

– Zebrafisk har noen og sytti av de genene vi har. Med dette kan vi gjøre dyreforsøk, og finne for eksempel bivirkninger fra paracetamol, utdyper Brandvik.

Aquaponics er bruk av avfall og næringssalter fra fiskeoppdrett for gjødsel og næringsstoff til produksjon av grønnsaker.

– Dette er stort i USA. Dette kommer nå i Europa for fullt, sier han.

Morten Bjørn (t.v.) er salgsingeniør og KC Hosler er operation manager i Pentair. Foto: Trine Forsland