NRK Brennpunkt viste i november en dokumentar kalt «Lakseeventyret», der vi får se fridykkere, uten oksygen, dykke nært et oppdrettsanlegg. Dette er et soleklart brudd på ferdselsforbudet i akvakulturdriftforskrifen paragraf 18.
Men det er ikke bare ferdselsforbudet Brennpunkt-redaksjonen har brutt. Fridykking, uten bruk av oksygen, er heller ikke tillatt.
Les også: Brennpunkt filmet uten tillatelse
Legitimt
– Vi mener at det av og til er journalistisk sett legitimt å utfordre et regelverk for å skaffe til veie dokumentasjon. Derfor inngikk vi en avtale med noen av de dykkerne som hadde tatt kontakt med oss, om at de skulle gjøre et kortvarig og avgrenset dykk ved et oppdrettsanlegg uten bruk av oksygen. Selv om dette strengt tatt er i strid med reguleringsbestemmelsene kan vi ikke se at vi med dette kan ha gjort noe som har hatt negative konsekvenser for fisken i anlegget, har Brennpunkt-redaktør Odd Isungset tidligere uttalt til iLaks.
Arbeidstilsynet reagerer på bruken av fridykkere.
– Så lenge noen dykker i arbeidssammenheng vil det være arbeidsgiver eller oppdragsgiver som er ansvarlig for at sikkerheten er ivaretatt, og da må de følge de retningslinjene som gjelder for arbeidsdykking. Jeg kjenner ikke til akkurat i hvilken sammenheng dette har foregått, men dette er på et generelt grunnlag, sier Marita Scott til iLaks.
Hun er tilsynsleder ved Arbeidstilsynet på Vestlandet.
Ikke privatpersoner
– Hvis dykkerne har fått et oppdrag i jobbsammenheng er de underlagt forskriftene som er knyttet til arbeidsdykking. Og forskriftene tillater ikke fridykking. Igjen, jeg uttaler meg generelt. Skal vi se på den saken, må vi gjøre et tilsyn, presiserer hun.
– Når en virksomhet leier inn folk for å gjøre en jobb, så er det arbeidsdykking. De er ikke der som privatpersoner, understreker Scott.
I NRK Brennpunkt er dykkerne, og oppdrettslokaliteten de dykker ved, ikke navngitt.
Sikkerhet
– En eventuell straffesak håndteres av politiet. Hvis vi er inne på et tilsyn, og det avdekkes at loven er brutt, har vi flere virkemidler. I hovedsak varsler vi pålegg ved brudd på arbeidsmiljøloven. I alvorlige tilfeller kan vi gi overtredelsesgebyr, for eksempel ved fare for liv og helse. Det kan også vurderes om forholdet skal anmeldes til politiet, for eksempel ved alvorlige ulykker. Det er politiet som etterforsker og vurderer en eventuell straffesak.
– Hvilket signal sender NRK Brennpunkt ut ved å benytte seg av fridykkere?
– Vi går ikke inn og vurderer signalene, men gir veiledning og gjennomfører tilsyn. Som arbeidsgiver har du et ansvar. Dersom en arbeidstaker blir skadet under arbeid, og vi gjennomfører tilsyn, vil vi vurdere om arbeidsgiver har fulgt regelverket og om sikkerheten for arbeidstakerne har vært forsvarlig, sier Scott videre.
Brennpunkt-redaktør Odd Isungset har ikke returnert iLaks henvendelser til denne saken.