– Ikke en reell konkurrent til norsk laks

Nyheter
1142

Etter å ha jobbet med en godkjenning fra amerikanske helsemyndigheter i en årrekke, kunne AquaBounty Technologies torsdag offentliggjøre at deres hurtigvoksende DNA-modifiserte laksestamme er godkjent for produksjon og kommersielt salg i USA.

Les også: USA åpner for GMO-laks

Dempet entusiasme
Overlegen tilvekst relativt til ordinær oppdrettslaks til tross, norsk oppdrettsnæring skjelver ikke i buksene etter dagens kungjøring. Til det har tilbakemeldingene fra en rekke amerikanske supermarkedskjeder vært klar og unison lenge: Kundene etterspør ikke genmodifisert laks.

– Vi registerer at beslutningen fra Food and Drug Administration (FDA) allerede er en kontroversiell sak i USA. Kontroversielt er det også blitt at det ikke er krav om å merke laksen som genmodifisert overfor forbrukerne, da merking er foreslått å være frivillig. Vår erfaring, også i det amerikanske markedet, er at forbrukerne er opptatte av hva de spiser og at den norske laksen står sterkt i forbrukernes bevissthet som sunn og trygg mat.

Det sier fungerende kommunikasjonssjef Marit Rein ved Norges Sjømatråd til iLaks.

Ikke reell konkurrent
– Usikkerhet vedrørende eventuelle dyrevelferd- og miljøkonsekvenser for den genmodifiserte laksen gjør at det er lite trolig at laksen vil bli tillatt produsert i mange andre land, sier hun og legger til: – Derfor ser vi ikke på det nåværende tidspunkt at GM-laksen kan være en reell konkurrent i til norsk laks verken i det amerikanske, eller andre markeder.