– Ikke alle brasilianske soyaprodusenter er like

Meninger
1318

Avskoging og CO2-utslipp fra soyaproduksjon i Brasil er utfordringer som må tas på alvor. Samtidig er ikke alle brasilianske soyaprodusenter like. Norsk laks fôres ikke av avskoging og utslippskrevende soyaproteiner.

Mange hevder at norske lakseprodusenter indirekte bidrar til avskoging og CO2-utslipp ved å kjøpe soyakonsentrat fra brasilianske produsenter. Derfor øker etterspørselen etter alternative kilder til fiskefôr.

Nylig publiserte forskningsorganisasjonen Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) en studie, bestilt av russiske Donau Soy, hvor de konkluderte med at norske lakseprodusenter kan bidra til en 41 prosent reduksjon i CO2-utslipp (1,5 millioner tonn) hvis de kjøper soyaprotein fra Europa i stedet for fra Brasil.

Studien sammenligner Europe Soya sertifisert soyaproteinkonsentrat (SPC), produsert av Sudrugestvo Group, med gjennomsnittlig soyaprotein fra Brasil. I følge studien har Europasertifisert soya et samlet karbonavtrykk på 1,6 kg CO2-ekvivalenter per kilo produsert soyaprotein. Til sammenligning er det totale fotavtrykket til ett kilo soyaprotein fra den gjennomsnittlige soyaprodusenten i Brasil 6,7 kilo, dvs. 4,2 ganger høyere, ifølge rapporten.

Selv om tallene kan virke imponerende, er de på ingen måte relevante. Norske lakseoppdrettere kjøper ikke soyaprotein fra den «gjennomsnittlige» brasilianske produsenten.

CJ Selecta produserer soyakonsentrat til blant annet lecitin, raffinert olje og biodrivstoff (etanol). En bærekraftig verdikjede er en forutsetning for vår virksomhet i Norge og vår absolutte høyeste prioritet. Hvis FiBL hadde sammenlignet Sudrugestvos soyaprotein med vårt, og ikke med den gjennomsnittlige brasilianske soya, ville de ha funnet at karbonavtrykket var på nesten det samme lave nivået.

Våre undersøkelser viser at soyaprotein fra CJ Selecta har et gjennomsnittlig karbonavtrykk på 1,93 kg CO2* ekvivalenter per kilo produsert soyakonsentrat (hensyntatt økonomisk fordeling). Det er lavere enn i Europa. Beregningen inkluderer hele verdikjeden, fra produksjonsstart til konsentratet leveres i Tyskland.

Vi leverer kun ProTerra-sertifisert soyakonsentrat til norske lakseoppdrettere, noe som betyr at soyaproduksjonen er fullstendig avskogingsfri. Det totale CO2-fotavtrykket fra denne soyaen er 1,99 kg CO2 per kilo konsentrat, nesten 30 prosent lavere enn tallet som er referert til for europeisk soya av FiBL (som beskrevet i ProTerra foundation-studien).

Det er viktig å merke seg at vi kunngjorde flere tiltak mot bærekraft tidlig i år. Vi sikrer dette gjennom strengere overvåking av leverandørene våre og bærekraftsrapporter i samsvar med GRI-standarden. Vi jobber også kontinuerlig med å kartlegge nye og bedre steder for soyaproteindyrking som kan redusere karbonavtrykket vårt ytterligere.

Debatten om avskoging i Brasil er viktig. Det er også miljøavtrykket som den norske oppdrettsnæringen bidrar til. Dette er en debatt vi ønsker velkommen. Men hvis vi skal finne de beste løsningene for samfunnet som helhet, må debatten være konstruktiv, og selvfølgelig basert på fakta.