Ice Mar og Romsdal Processing dradd inn i ny frekk eksportsvindel

Nyheter
2019

Bergenseksportøren Ice Mar har fått sin nyutviklede hjemmeside kopiert av et selskap som kaller seg Romsdal ProcessingAS.

Ice Mars hjemmeside er kopiert, men de ansattes navn og kontaktinformasjon er blitt endret, trolig i nytt et forsøk på identitetstyveri.

– Det er nye svindelforsøk som er ute og går. Vi vil gjerne informere så mange som mulig, og så fort som mulig, sier en fortvilet Alexander Leonchenka, som er daglig leder i Ice Mar, til iLaks.

Skjermdump fra www.romsdalprocessingas.com

Kopiert
– Noen har kopiert nettsiden vår, icemar.no, og har laget en ny side: romsdalprocessingas.com. Der har de, blant annet, beholdt våre bilder, men forandret navnene til folk som driver Romsdal processing, forteller han.

Selv har hviterusseren på den nye nettsiden blitt døpt Hugo Vegar Heggdal (identisk med navnet til daglige leder ved virkelighetens foredlingsfirma Romsdal Processing – red. anm.), mens lakseselger Kristian Almås er gitt navnet til SalMars finansdirektør, Trond Tuvstein.

– Vi har informert Romsdal Processing om at noen prøver å unytte deres navn og våre bilder og vår internettside, sier Leonchenka, som legger til at de vil vurdere å politianmelde forholdet.

Ikke første gangen
Fremgangsmåten er til forveksling lik tilsvarende saker iLaks tidligere har omtalt.

For temmelig nøyaktig tre år siden ble selskapet Fræna Seafood utnyttet gjennom hjemmesiden Fraenaseafoodco.eu. Året etter forsøkte et selskap en tilsvarende svindel med det fiktive selskapet SalMar Seafood. Under Brüsselmessen i 2017 fikk den norske eksportøren Jandis Seafood kuppet sin identitet av bedragere. 

På samme tid rapporterte iLaks hvordan svindlere overtok det sovende bergenske eksportfirmaet Naco Seafoods firmanavn og organisasjonsnummer, og startet arbeidet med å tilby norsk sjømat via en hjemmesnekret webside på markedsplassen FIS.com.

iLaks har prøvd å få kontakt med selskapet som kaller seg Romsdal ProcessingAS, foreløpig uten å lykkes.