Ice Fish Farm gjør navnebytte

Nyheter
0

Det islandske oppdrettsselskapet endrer profil.

Ice Fish Farm, som er notert på Oslo Børs, eier Fiskeldi Austfjarda, Laxar og majoriteten av slakteriet Búlandstindur.

Sammenslåingen dominerer innen sjøbasert lakseoppdrett på østsiden av Island.

Nå bytter holdingselskapet navn til «Kaldvík».

Eneste oppdretter i øst
Navnebyttet kunngjøres av nestleder Jens Gardar Helgason på selskapets første kapitalmarkedsdag i Eskifjordur, der iLaks også er til stede.

Nytt navn og ny logo. Her .. Foto: Tina Totland Jenssen
Nytt navn og ny logo. Her med Heidrún Lind Marteinsdóttir, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Fisheries Iceland, på talestolen. Foto: Tina Totland Jenssen

Her har Ice Fish Farm, eller Kaldvík som de nå skal hete, sitt hovedkontor ved Reydarfjorden. Selskapet er alene om lakseoppdrett i fjordene øst i landet.

– Det er ikke like vanskelig for utlendinger å uttale som den berømte vulkanen «Eyjafjallajökull», spøker Heidrún Lind Marteinsdóttir, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Fisheries Iceland, om navnebyttet.

På kapitalmarkedsdagen blir det også kjent at selskapet fra og med onsdag går på børs i Reykjavik.

ILA-trøbbel
I 2022 slet selskapet med et ILA-utbrudd som tok ut mye av fisken, og som fikk etterdønninger i 2023.

– Dette var et stort slag, og vi ble ganske blakke, medgir styreleder Asle Rønning fra scenen i Eskifjordur.

I fjor slaktet de 4.395 tonn. I 2024 ser de for seg at det kan bli deres første år med over 20.000 tonn. I første kvartal nådde selskapet 3.986 tonn.

Det langsiktige målet er 30.000 tonn, forteller Rønning.

Ice Fish Farm (nå Kaldvík) holder til i østfjordene på Island. Selskapet har 14 lokaliteter i regionen. Foto: Google Maps

Stolt
– Jeg er stolt av å være lakseoppdretter og en del av «Ice». I media og fra andre kanaler får vi høre at mange vil si at vi burde skamme oss, fortsetter Rønning.

– Men matproduksjon innebærer de største klimautfordringene etter energibransjen, sier han, og minner om at lakseproduksjon har vesentlig lavere CO2-avtrykk enn annen kjøttproduksjon.

Måsøval-familien er største eier i Kaldvík.