– I selskapets DNA å optimalisere foredlingen

Nyheter
1305

Stadig mer avansert teknologi kan løse flokene i laksens foredling og logistikk. Også for slaktebåten «Norwegian Gannet».

Infrarøde scannere leser former og volum på filetene. Roboter sorterer lakseporsjoner, laster og losser fiskekasser. I et forretningsklima preget av nytenkning er Marel mer skråsikre i sin strategi enn noensinne: – Vi er innovasjonslederes, sier Sigurdur Ólason, konsernsjef i Marel.

– Det er derfor vi kommer med flere scannere og roboter enn noen gang. Det er derfor vi investerer tungt i vår Innova software, sier salgsoperasjonsdirektør Lars Jøker.

– Da Marel ble etablert, i 1983, var det viktige å få tilgang til data. Det har derfor lagt i selskapets DNA å optimalisere foredlingen. Jeg har alltid sagt at Marel ble etablert i den fjerde industrielle revolusjon, sier Ólason.

– Data har alltid vært i våre prinsipper for hvordan vi har drevet: Hva en kan legge inn og hva en får ut av det, supplerer markedsdirektør Stella Björg Kristinsdóttir.

Stimulerer innovasjon
iLaks møter Marel-toppene under selskapets årlige kombinerte messe og konferanse like ved Kastrup flyplass utenfor København. Her viser den islandske utstyrsleverandøren frem sine nyeste produkter i jakten på kontrakter til godt over 400 besøkende oppdrettsaktører.

Høy kontantstrøm i laksebransjen stimulerer innovasjon og nyinvesteringer, ikke minst i slakteleddet. Den hyppig omtalte slaktebåten «Norwegian Gannet», diverse varianter av bløggebåter og robotisering i konvensjonelle landbaserte slakterier viser både evne og vilje til å tenke nytt. Men hvilken av slaktemetodene er fremtidens vinner?

– Jeg tror dette er et stort spørsmålstegn, sier salgsdirektør Diego Langes.

– Det er daglige nyheter om dette. Folk følger med daglig hva som skjer i Hirtshals og Hav Line, supplerer Jøker.

Interessant konsept
– Jeg tror det vil bli bygget flere bløggebåter. Det er et svært interessant konsept, sier spanjolen Langes.

– Kommer andre land etter?

– Så langt jeg vet er det bare i Norge. Nordmennene er pionerer. De er first movers, sier Kristinsdóttir.

Lars Jøker (t.v.) og Diego Langes

– Jeg tror det er avhengig av lokalitetene. Vi ser på transfer cost – og om det er kortere tid til markedet ved denne metoden, bemerker Ólason. – Hvis du makter å disrupte forretningsmodellen er det store muligheter.

Problemløser
Så langt truer politiske flaskehalser med å stoppe «Norwegian Gannet». Marel-toppene følger prosessen tett, ikke minst siden de har levert gradingsystemet til det Sekkingstad-eide pakkeriet som tar i mot fisken i Hirtshals.

– Når det gjelder «Norwegian Gannets» utfordringer med produksjonsfisk; er det mulig å feilrette, det vil si sortere og filetere, i rom sjø?

– Vi har jobbet med trålere tidligere, så, ja, det kan gjøres. Det er mulig å gjøre det. Men dette er en juridisk sak for det norske departementet. Vi får se hva som skjer. Du vet antagelig mer hva som skjer i norsk rett enn oss, sier Jøker.

– Gi dem en fileteringsmaskin og en kvalitetsgrader. Kjør fisken gjennom fileteringsmaskinen og problemet er løst. End of story.