I over ti år har returfôr fra forsøksproduksjonen til Cargill vært brukt som hundemat. Nå stoppes leveransen

Nyheter
940

Daglig leder ved Sirdal Huskyfarm i Vest-Agder, Odd Eilef Kvinen, ønsker svar fra Mattilsynet på hvorfor retur-laksefôr fra Cargill går til destruksjon fremfor å kunne brukes som tilleggsmat til polarhunder. 

Leveransen til Sirdal Huskyfarm fra Cargills forskningslaboratorium i Dirdal i Rogaland stoppet opp i fjor høst etter at Mattilsynet informerte om gjeldende regelverk til Cargill. Sistnevnte responderte med å stoppe leveransen, inntil videre. Alt av returfôr går nå istedenfor til destruksjon, skriver Agder Flekkefjords Tidende.

– Vi er opptatt av forvaltning av naturverdier og bærekraft med fornuftig bruk av ressurser. Vi ser at alle må ta ansvar og tenke «bioøkonomi». Det kan umulig være bærekraft i å betale for å destruere mat som ellers kan selges rimelig og nyttes til dyrefôr som ikke går videre i noen næringskjede, sier Odd Eilef Kvinen i Sirdal Huskyfarm.

Ifølge Kvinen har fôret fra Cargill et fettinnhold som er bra for hundene, spesielt på vinteren.

– Vi betaler for fôr som det ellers ville kostet tre kroner kiloet å få destruert. Det hives som kjent alt for mye mat. Jeg mener det er helt feil når systemer blir så rigide at det er bedre at mat blir kastet enn at det blir brukt, sier Kvinen.

Mattilsynet opplyser til avisen at saken er under utredning.

– Regelverket på området er komplisert og vi har også bedt Cargill Innovation Center om mer detaljerte opplysninger. Det har vi foreløpig ikke fått. Vi ønsker ikke å kommentere mer på detaljer i saken før vi er i mål med vurderingene og har formidlet disse til virksomheten, sier seksjonssjef Gyrid Espeland i Mattilsynet.