På kort sikt ser utfordringene håndterlige ut, men spenningen stiger om hva som skjer videre.
Sent onsdag kveld viste president frem en en plakat i rosehagen utenfor Det hvite hus. Her fremgikk de nye tollsatsene som USA nå skulle innføre. Norge ville få en tollsats på 15 prosent på sine eksportvarer til landet. EU fikk en sats på 20 prosent.
Daglig leder Snorre Kvammen hos den Florø-baserte eksportøren Norwell er ikke så bekymret i det korte bildet. På lenger sikt ser han at konsekvensene kan bli større.
– Jeg tror ikke det vil påvirke mye på kort sikt. Pris til forbruker i USA gjenspeiler ikke fullt ut prisreduksjonen som har vært så langt i år, så jeg tror det er rom for tollen i forhold til de nivåene lakseprisen ligger på nå. På lengre sikt vil jo dette være dempende på pris og etterspørsel fra USA, sier han til iLaks.
Må tilpasse seg ny realitet
Selv om amerikanske tollmurer er dårlige nyheter, ser ikke Kvammen at det vil slå direkte utover deres økonomiske ryggrad.

– Som eksportør er vi jo ikke så eksponert for lakseprisen annet en utviklingen innenfor korte horisonter, på ukesbasis. Om vi kjøper på høye priser må vi selge på høye priser, og tilsvarende på lave, påpeker eksportøren.
Men Kvammen legger ikke skjul på at de nå må gjøre tiltak for å tilpasse seg den nye realiteten i eksportmarkedet.
– Norwell vil sammen med våre partnere legge et løp som er tilpasset den nye realiteten. Til syvende og sist koker det ned til tilbud og etterspørsel og hvilke markeder som har den største betalingsviljen, sier han.
Trenger mer informasjon
Leder for kommunikasjon og marked hos Nordlaks, Heidi Torkildson Ryste, opplever situasjonen som uklar, dagen etter at tollsatsene ble offentliggjort.
– Situasjon er uoversiktlig, og kundene våre i USA jobber med å skaffe oversikt. Dette er selvsagt alvorlig, men vi trenger fortsatt mer informasjon og har tett dialog med kundene våre, sier hun.
Ifølge Torkildson Ryste er de spent på hvordan Norge og EU vil respondere på det amerikanske tollgrepet. Hun forventer at norske myndigheter er tett på og proaktive i håndteringen fremover.
– Hvordan en eskalerende handelskrig vil påvirke oss, kommer an på utviklingen videre og hva som blir innført fra europeisk side. Sjømat er Norges nest største eksportnæring og det er viktig at norske myndigheter er tett på denne situasjonen nå, understreker hun.

USA viktig
Coast Seafood-toppsjef Sverre Søraa er, i likhet med kollegene fra Norwell og Nordlaks, lei seg for det som skjer.
– Sjømat er en av Norges viktigste eksportvarer og en uforutsigbar handelskrig er aldri positivt for eksport. USA er et viktig marked både for Coast og sjømatindustrien, og står for rundt 11 prosent av norsk sjømateksport målt i verdi, sier han.
Han påpeker at detaljene og konsekvensene av USAs nye tollregime er fortsatt uklare og uforutsigbare.
– Vi har tillit til at norske myndigheter vil jobbe beinhardt for å forsvare norsk eksportindustri i denne vanskelige situasjonen.
Søraa tror likevel at de og sjømatnæringen er godt rustet til å tåle noen handelspolitiske brottsjøer.
– Det viktigste vi kan gjøre nå er å sørge for å fortsette å levere verdens beste kvalitet, bygge merkevaren og sørge for at kundene i de over 150 landene som importerer norsk sjømat fortsetter å etterspørre produktene våre. Norsk sjømatindustri er heldigvis svært god til å håndtere uforutsigbarhet, avslutter Coast-sjefen.
