I fjor slaktet de 1.545 tonn laks ved dette anlegget. Og tapte halvannen milliard

Nyheter
0

Nå håper Atlantic Sapphire på bedring.

Fjoråret var et sammenhengende mareritt av produksjonsproblemer, oksygenknapphet, temperatursvingninger og tidlig kjønnsmodning for fisken. Det speiles da også i oppdrettsselskapets resultater.

Fasit viser et årsunderskudd før skatt på 137,7 millioner dollar, eller snaue halvannen milliard kroner. Det er en vesentlig forverring fra 2022-resultatet på -65 millioner dollar. Omsetningen ble skarve 14 millioner dollar etter et slaktevolum på 1.545 tonn laks.

I nettoresultatet er det også ført en nedskriving på 35 millioner dollar for det landbaserte oppdrettsanlegget i Florida.

Temperatur
På seinsommeren ifjor leide Atlantic Sapphire inn mobile kjøleanlegg som kunne senke temperaturen markant i fisketankene. Med det har selskapet radikalt styrket tilveksten for fisken og de biologiske betingelsene i anlegget.

Ifølge selskapets trading update, offentliggjort like etter børsslutt torsdag, har en kjølekapasitet nok til å 9.000 tonn fisk.

Atlantic Sapphire har slaktet 1.150 tonn laks i første kvartal, og forventer å slakte ytterligere 1.000 tonn i andre kvartal. Prisoppnåelsen har vært heller laber. I første kvartal fikk selskapet en snittpris på 4,4 dollar (47 kroner) per kilo – milevis under rekordprisene som ellers har blitt oppnådd i det brennhete 2024-markedet.

Det tyder på fortsatt underskudd inn i 2024.

Neste byggetrinn
Så langt har pionérselskapet investert 685 millioner dollar i anlegget som er bygget over en tidligere tomatåker, en times biltur utenfor Miami.

Atlantic Sapphires plan er fortsatt å gå videre fra første til andre byggetrinn, og med det mer enn doble produksjonskapasiteten. I dagens oppdatering bemerkes det at «observert gjenanskaffelsesverdi for anlegget er vesentlig høyere enn capex investert».

Atlantic Sapphires største aksjonærer er Nordlaks og hotellkongen Petter Stordalen.