I et gammelt lefsebakeri midt i skogen er det nå oppdrett av fisk: – Ingen hadde egentlig tro på dette

Nyheter
2590

Selskapet Blåfjell driver landbasert oppdrett av fjellrøye i Lierne kommune i Indre Namdal i Trøndelag. Så langt er det investert 105 millioner kroner i prosjektet, og daglig leder John Helge Inderdal regner med positivt driftsresultat allerede første driftsår.

– Det er et stort marked for fjellrøye fordi det er liten tilgang på det i markedet. I dag klarer vi ikke å levere nok, sier Inderdal til Nationen. 

Ifølge Inderdal har selskapet så langt i år produsert 60 tonn med sløyd fjellrøye. Målet er å produsere 450 tonn. Blåfjell sikter seg inn mot det franske, danske, svenske og finske markedet, men en liten del av fisken går også til det norske markedet.

Røye fra Blåfjell. FOTO: Li-snadder

Ideen om landbasert fiskeoppdrett kom for rundt seks år siden. Før det drev Inderdal et lefsebakeri i samme bygg som det i dag svømmer fjellrøye i. Konsesjonen for oppdrett av fjellrøye på inntil 4.000 tonn i året var på plass i 2015.

Inderdal sier til Nationen at han har vært nær ved å gi opp flere ganger, fordi det tok tid å finne investorer og å få banklån til prosjektet. I tillegg mistet selskapet plutselig mange fisk etter å ha startet opp i 2018. Inderdal mener at rundt 10-12 millioner av omsetningen gikk tapt på et halvt år.

I dag er det ansatt 17 hel- og deltidsansatte på anlegget.

– Ingen hadde egentlig tro på dette. Nå har vi med cirka 240 aksjonærer, de fleste fra Lierne, samt ni-ti tunge, store investorer som kommer utenfra. Disse står for rundt halvparten av kapitalen, sier Inderdal.