I denne bedriften bor ledelsen på hybel eller i seilbåt

Nyheter
2192

Sjømat-klyngen i Bergen består av rundt 250 bedrifter med 1300 ansatte. De driver med alt fra oppdrett, salg og pelagisk industri til alger og kosmetikk. Samlet omsetning var på over 20 milliarder i 2013, i følge tall fra Hordaland fylkeskommune, skriver Sysla.

Pelagia består av de tidligere selskapene Norway Pelagic, Egersund Fisk og Welcon, som ble fusjonert inn i løpet av fjoråret. Hovedkontoret ble lagt til Bergen, og ansatte ved tidligere hovedkontorer måtte velge mellom å flytte, pendle til Bergen eller slutte.

I februar var de på plass i de nye lokalene i Bradbenken, men fremdeles pendler nesten halvparten mellom Bergen og den egentlige hjembyen.

– Ingen i ledelsen bor i Bergen. Noen bor i seilbåt her, andre på hybel, sier administrasjonsdirektør Siv Grure, som selv pendler mellom Egersund og Bergen.

– Det er ikke så lett å flytte på seg når man er etablert med familie et annet sted, sier hun.

Trenger kompetanse

Sjefen hennes, Egil Magne Haugstad, bor i Asker, men har planer om å flytte til Bergen etter hvert.

– Vi valgte Bergen som hovedkontor ut fra kriterier som kritisk størrelse på byen, logistikk, hvor greit det er å komme seg til og fra, hvilke andre aktører som er i nærheten og hvor eierne synes det er greit med et hovedkontor, sier han.

Pelagia håndterer cirka en milliard kilo fisk, som sild og makrell, i året, og har en brutto omsetning på rundt 8 milliarder kroner. Halvparten av det Pelagia leverer er fisk til konsum, der så godt som alt eksporteres ut av landet. Den andre halvparten av fisken blir produsert til fiskemel og fiskeolje som blir brukt i fiske- og dyrefôr.

– På hovedkontoret trenger vi folk med kompetanse og erfaring på mange områder, dermed er det en fordel å være et sted med miljøer for den kompetansen, sier Grure.

FAKTA

Pelagia

  • Selskapet ble dannet i januar i fjor, som et resultat av Kvefi og Austevoll Seafood la inn eierskapet til de tre selskapene Norway Pelagic, Egersund Fisk og Welcon i Pelagia.
  • Selskapet har lokaliteter i Shetland, Skottland, Irland, Danmark, Ukraina, Hellas og Tyrkia, i tillegg til 20 produksjonssteder eller mottak i Norge.
  • Håndterer pelagisk fisk, som er fisk som jager fritt i havområdene. Mest kjent er sild, makrell, lodde og brisling.

Sluttet

Ansatte ved kontorene i Egersund, Måløy og Ålesund fikk tilbud om å bli med til Bergen. Flesteparten av dem som holdt til i Ålesund valgte å slutte.

– Mange hadde en familiesituasjon som gjorde at det ikke gikk å flytte. Ingen kontoransatte ble med. Det var for eksempel selgere vi gjerne skulle hatt hos oss, som ikke hadde anledning til det, sier Grure.

Jobben med å smelte de tre selskapene sammen er i full gang.

– Vi har sikkert gått i alle fellene man kan gå i, men jeg føler at det går greit. Det er en utrolig positiv holdning hos de ansatte, sier Grure.

Hun forteller at de jobber med å finne felles knagger, og skape noe nytt sammen.

– Utfordringen er at vi skal over på felles server og ha felles systemer og avtaler. Vi ble anbefalt å gjøre jobben nå, ellers kan det bli vanskelig å få til en felles kultur senere. Vi fulgte anbefalingen om å gjennomføre flytting og fusjon raskt, noe som gjorde at vi fikk en tøffere start enn vi ellers ville fått. Men jeg tror alle ansatte trives godt her.