I dag ble verdens største brønnbåt overlevert Frøy-gruppen. Den kan laste mer enn 1.000 tonn fisk i timen

Nyheter
0

Mektige “Gåsø Høvding“ overlevert til FRØY.

“Gåsø Høvding“ er så stor at den har plass til et rutefly om bord. I dag ble brønnbåten som flere har omtalt som verdens største overlevert fra verftet Sefine Shipyard i Tyrkia til FRØY.

– Dette er en stor dag for oss i FRØY. Denne båten er helt unik, og det finnes ikke brønnbåter å sammenligne med. Med “Gåsø Høvding“ tar brønnbåtnæringen et nytt steg framover, sier Oddleif Wigdahl, driftsdirektør brønnbåt i FRØY, i en pressemelding.

Foto: Frøy

Ukjent kunde
Den nye brønnbåten er 83,2 meter lang og hele 30,9 meter bred. Møre Maritime står bak designet, mens Cflow leverer fiskepakken. Selskapene har samarbeidet tett med FRØY om det innovative brønnbåtprosjektet over lang tid. Nå skal båten ut til en stor (ikke navngitt) norsk oppdrettsaktør.

– Kunden vår hadde behov for en stor båt. Vi jobbet med flere ulike alternativer, men landet til slutt på denne. Design og fleksibilitet er slik kunden vår har ønsket det, forteller Einride Wingan som har vært prosjektleder for FRØY.

“Gåsø Høvding“ har et samlet brønnvolum på hele 7.500 kubikkmeter. Brønnbåten er utrustet med undertrykkssortering og uttak av alle typer rensefisk, ferskvannsbehandling med gjenbruk, 12-linjers hydrolicer og et avansert og automatisert hygienesystem.

1.000 tonn i timen
– Båten er bygd for høy kapasitet, og kan laste mer enn 1.000 tonn fisk i timen. Det gjør den miljøvennlig og økonomisk, fordi den kan behandle og frakte mer fisk på mindre seilingstid, forteller Wigdahl.

Den høye lastekapasiteten bidrar positivt til fiskevelferd, fordi operasjoner kan gjennomføres raskere og utsetter fisken for mindre stress.

– Det store dekksarealet gjør båten til en optimal, fleksibel og trygg arbeidsplattform. Det er plass til å parkere et rutefly om bord. Det forteller litt om dimensjonene, avslutter Wigdahl.

Foto: Frøy