I dag avsluttes EUs høring om påståtte kartell-anklager for norske oppdrettere

Nyheter
0

EU-kommisjonen har startet en tre dager lang høring for å undersøke anklager om prisfastsettelseskartell mot seks ledende norske lakseoppdrettsselskaper.

EU kunngjorde i januar 2024 at de fremmer en etterforskning av prisfastsettelse i spotmarkedet. Den hevder Mowi, Cermaq, Grieg, Bremnes, Lerøy og SalMar har brutt EUs antitrustregler ved å samarbeide for å vri konkurransen i markedet for spotsalg av norsk oppdrettslaks i EU mellom 2011 og 2019, inkludert utveksling av kommersielt sensitiv informasjon.

EU startet en tre-dagers høring om saken, ledet av EUs antitrust-myndigheter, mandag 16. september, som vil vare til onsdag 18. september, ifølge Reuters.

Høringen går for lukkede dører, rapporterer Reuters, som siterer de navngitte selskapene og tre personer med direkte kunnskap om saken.

Razzia
SalMar og Grieg har bekreftet at selskapets representanter vil delta på høringen, mens Mowi nektet å kommentere. Bremnes, SalMar og Lerøy har ikke svart på en forespørsel fra Reuters om kommentar. Hver av dem har tidligere benektet anklagene de drev med prisfastsettelse.

EU-kommisjonen ville ikke kommentere høringene. Det avsluttet nylig antitrustsaker mot teknologigigantene Apple og Google.

Etterforskningen av saken startet i februar 2019 og inkluderte razzia av selskapenes anlegg i flere EU-land. Frem til januar 2024 har EU hadde ikke gitt noen oppdatering om etterforskningens status, selv da det amerikanske justisdepartementet åpnet og deretter avsluttet sin egen etterforskning og ettersom flere gruppesøksmål ble anlagt og avgjort. EU står ikke overfor noen lovlig frist for å fullføre antitrustforespørsler om konkurransebegrensende atferd.

I januar sendte EU inn en innsigelseserklæring som informerte de seks lakseselskapene skriftlig om anklagene mot dem. Selskapene fikk deretter tilgang til å gjennomgå EUs etterforskningsdokumenter og ble pålagt å svare skriftlig hvis de ønsket å bestride noen av uttalelsene i dokumentene. Som en del av sin rett til forsvar kunne selskapene også ha begjært en muntlig høring med EU og nasjonale konkurransemyndigheter til å presentere sine syn på saken, som ser ut til å være det som foregår denne uken.

Ti prosent av omsetning
Hvis EU konkluderer med at det er tilstrekkelig bevis på lovbrudd, kan det bøtelegge hvert selskap med opptil ti prosent av dets årlige globale salg. EUs Executive Vice President for A Europe Fit for the Digital Age-programmet, Margrethe Vestager, har tidligere sagt at manipulasjon av spotmarkedet for laks solgt i EU kan være et brudd på artikkel 101 i traktaten om Den europeiske unions funksjon, som forbyr karteller og annen restriktiv forretningspraksis.

De seks norske firmaene står også overfor to søksmål anlagt i Storbritannia med påstand om samarbeid og ulovlig prisfastsettelse, inkludert en anlagt på vegne av forbrukere med krav om 382 millioner pund fra Mowi, SalMar, Lerøy, Scottish Sea Farms, og Grieg for påstått samarbeid og ulovlig prisfastsettelse. En lignende sak anlagt i mars 2024 av de britiske supermarkedkjedene Asda, Iceland Foods, Marks og Spencer, Ocado, Morrison Supermarkets, Aldi og Co-op, som krever 675 millioner GBP i erstatning.

De norske selskapene betalte tidligere 85 millioner dollar for å avgjøre en relatert sak i USA og nådde et forlik på 5,25 millioner canadiske dollar i Canada.