De første algene er på plass i piloten, som åpnes av næringsminister Monica Mæland i dag.
– Anlegget er designet for å teste ut ulike algestammer som er lovende kandidater med høye omega 3-nivåer, sier Hans Kleivdal til Sysla.
Han er forskningsdirektør ved Uni Research og førsteamanuensis II ved Universitetet i Bergen, og har det faglige ansvaret for prosjektet.
Skal finne ut hva som funker
Teknologien har til nå blitt prøvd ut i et laboratorieanlegg på Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen. Byggingen av testanlegget startet i april.
Nå skal ulike algestammer dyrket på CO2 av ulik kvalitet både fra raffineriet, fra gasskraftverket og fra testsenteret på Mongstad testes ut. Målet med piloten er å finne den typen alger som passer best i fiskefôr.
FAKTA
- Anlegget er plassert like ved Teknologisenter Mongstad (TCM), og får levert CO2 derfra
- Det skal driftes av selskapet Co2Bio, som eies av Nordhordland Næringslag, Bergen Teknologioverføring (BTO), Ewos, Grieg Seafood, Salmon Group, Marine Harvest, Lerøy og Uni Research.
- Universitetet i Bergen er byggherre for anlegget, og har også det faglige ansvaret.
18 millioner
Til sammen 18 millioner er investert i pilotanlegget. Seks millioner kom direkte over statsbudsjettet og Universitetet i Bergen har bidratt med like mye. I tillegg har Fiskeri- og Havbruksnæringens forskningsfond, Hordaland fylkeskommune og Nordhordland Næringslag bidratt.
– Det har vært en lærerik vei når det gjelder å skaffe finansiering til piloter, vi har falt mellom to stoler, sier daglig leder Svein Nordvik i Co2Bio, som skal stå for driften av anlegget sammen med Universitetet i Bergen.
– Hva mener du med at dere falt mellom to stoler?
– Dette var noe helt nytt, og ga en utfordring for hvordan vi skulle greie å finansiere opp en pilot. Men vi har greid det ved hjelp av et godt spleiselag, sier Nordvik.
– En utfordring
Pilotanlegget skal bruke fotosyntesen, kombinasjonen av næringsstoff, vann, CO2 og sollys, til å produsere algene.
– Det var CO2-en som trigget oss. Vi så nytteverdien av å bruke den i stedet for å slippe ut CO2 til luft. Dette er vinn-vinn. Det brukes mye penger på å utvikle fangstteknologi for CO2. Vi kan bruke den fangede CO2-en til et matnyttig produkt, sier Nordvik.
Forskningen i gang
Det første forskningsprosjektet på anlegget begynte i høst, og har en ramme på 11,9 millioner kroner.
– Det vil gå i et par år fremover. Vi jobber sammen med Nofima og havbruksnæringen for å gjøre storskala uttesting av alger i laksefôr. Når de to årene er over, har vi kommet et betydelig skritt videre, sier Kleivdal.
Da vil det bli avgjort om pilotanlegget skal fortsette, eller om et nytt, større anlegg skal bygges.
– Vi har veldig troen på at dette konseptet kan utvikles når vi begynner å jobbe med det i denne skalaen, sier Kleivdal.