Fra store deler av landet er det meldt inn observasjoner av lakselus på den nye appen som forsker Knut Wiik Vollset ved Uni Resarch Miljø har utviklet.
– Det var meningen at appen bare skulle være for området rundt Bergen, men den er tatt i bruk andre steder i landet også. Det er positivt, sier Vollset til Sysla.no.
Sportsfiskere melder fra
Så langt har det kommet registrering av lakselus både fra Nord-Norge, Østlandet, Vestlandet og Ryfylke, etter at blant annet Nationen og NRK har skrevet om appen.
– Det er først og fremst sportsfiskere som bruker appen til å registrere der de ser lakselus, forteller forskeren.
Målet er at forskerne skal kunne systematisere meldingene som kommer inn, og få oversikt over utsatte områder.
– Her på Vestlandet er vi mye ute i felten og har telling i en rekke elver. Når vi får inn meldinger på appen, kan vi registrere om det stemmer, og se om det er nødvendig med mer overvåkning, sier Vollset.
Vil ha bilder
Han oppfordrer folk til å legge ved bilde når de registrerer lakselus på appen.
Da kan forskerne se om det virkelig er lakselus som registreres, og i hvilken grad fisken er angrepet.
– Folk må gjerne også registrere fisk uten lus, sier han.
Varmen i år gjør at lusebestanden øker.
– Ved prøvetakingsstasjonen vår på Herdla så vi i juni større påslag av lus på ørret enn vi har sett tidligere, sier Vollset, som var med på å legge frem et notat om lakselussituasjonen på Vestlandet for noen uker siden.
I notatet kommer det frem at nivåene i 2014 overskrider grenseverdiene som anses å gi dødelighet og høy negativ effekt på sjøørreten.
– Mye lus der ute
Forskergruppen til Vollset registrerer først og fremst hvordan situasjonen er på villfisk.
– Oppdretterne må ha fokus på dette, og det har de også. Havforskningsinstituttet har sagt at lusesituasjonen kan bli problematisk både for oppdrettsfisk og villfisk. Men det er Mattilsynet som må bestemme hva som eventuelt må gjøres, sier han.
Han er godt fornøyd med responsen på appen.
– Det er lærerikt. Vi får rapporter om lus på steder som vanligvis ikke assosieres med lus. Erfaringen så langt er at klimaet i år har ført til at det er mye lus der ute.