I år vil de tjene penger på lakseforskning

Nyheter
1607

Selskapet Quantidoc er dannet på bakgrunn av forskning gjort ved Universitetet i Bergen.

Professor Karin Pittmann utviklet en slimtester for laks, som kan si noe om hvor robust fisken er.

Mot lakselus

Nå er kommersialiseringen av slimtesteren, kalt «Mucosal Mapping» i full gang. I februar ble tidligere konsernsjef i Lönne Scandinavia, Ole Jacob Myre, hentet inn som daglig leder, og de første kundene er på plass.

Ole Jacob Myre. Foto: Camilla Aadland

Ole Jacob Myre. Foto: Camilla Aadland

– Vi har fått en del kunder som ser verdien i å kvantifisere slimhelse. Det er åpenbart at problemstillingen de fleste i bransjen forholder seg til, er lus. Selv om vår metode dokumenterer helse i en vid forstand, så er driveren nå å forebygge mot lakselus, sier Myre til Sysla.

Følger en generasjon

Hvor mange kunder og hvem det er snakk om, vil han ikke ut med. Men for flere av dem inngår Quantidocs metode som en av flere deler i prosjekter som handler om å få kontroll på luseproblemet.

– Vi er med både på prosjekter som skal gå over en hel generasjon med laks, og prosjekter der det blir tatt stikkprøver i ulike stadier.

Slimlaget til fisken sier noe om helsetilstanden, og analysene av det kan blant annet gi svar på hvor godt fisken tåler behandling mot for eksempel lakselus, og hvor utsatt den er for ulike typer sykdommer.

– At oppdretterne kan spare mye penger på å vite, snarere enn å håpe, ligger som en bærer for vårt prosjekt, sier Myre.

FAKTA

Quantidoc

  • Selskap som springer ut fra forskning ved Universitetet i Bergen.
  • Gjennomfører analyser av fiskens slimlag, som igjen skal gi svar på fiskens helsetilstand.
  • Har tre ansatte.

Vil ansette

Han regner med at resultatet ender i pluss i år for første gang.

– Det er fortsatt et halvt år igjen, men alt tyder på det.

Så langt er det to heltidsansatte i selskapet, i tillegg til Pittmann, som tidligere har fått pris for sitt arbeid med å utvikle testene. På sikt ønsker Quantidoc både å utvikle en hurtigmetode som gir oppdretterne svar raskt, og å lage samme verktøy for andre arter enn laks.

Myre, som er utdannet biolog og har erfaring fra oppdrettsbransjen, har kjøpt seg inn i selskapet. Han regner med at det blir flere ansatte fra neste år.

– Med vekstmulighetene som er i dette, og signalene vi får, bør det være mulig å øke både innen laboratoriekapasitet og feltkapasitet, sier Myre.

Tester ut nytt fôr

Daglig leder Sturle Skeidsvoll i fôrprodusenten Aller Aqua Norway samarbeider med Quantidoc i et luseforsøk de er i gang med. Nytt fôr testes på laks og ørret for å finne ut om det kan motvirke lusepåslag.

Resultatene så langt har vært svært gode. Ørreten som er med i forsøket vil bli slaktet uten å trenge en eneste lusebehandling, laksen har fått behandling en gang, mens kontrollgruppene er behandlet 6-7 ganger, ifølge Skeidsvoll.

– Quantidoc skal verifisere hvorfor vi ikke har lus på forsøksfisken, men på kontrollgruppene, sier han.

Mener det trengs

Fiskens slimlag, tarmsystem og gjeller blir testet gjennom Quantidocs verktøy. Dette er blant annet med på å gi dokumentasjonen som trengs.

– Tror du dette er et produkt oppdretterne vil ta i bruk?

– De store oppdrettsselskapene bør bruke det som et verktøy i lusekampen. Mange bruker nå mekanisk avlusing, blant annet lunkent vann og spyling. Det er en stor påkjenning for fisken, og spesielt for slimlaget. Da er det enda viktigere for oppdretterne å være klar over slimtykkelsen, og se hvor mange ganger fisken tåler behandling, sier Skeidsvoll.