Hyppige hetebølger gir mindre oksygen i merdene

Nyheter
0

De siste femti årene har temperaturen i sjøen gradvis økt, samtidig som hetebølger forekommer oftere enn før. Kombinasjonen av temperaturøkning og hetebølger kan gi økte utfordringer for oksygennivået i oppdrettsmerder.

Ifølge Miljødirektoratet har temperaturen i de øverste 75 meter i verdenshavene steget med 0,11 grader celsius for hver tiårsperiode siden 1970-tallet. Videre har frekvensen av såkalte hetebølger, det vil si sesongmessige klart høyere temperaturnivåer enn normalt for årstida, doblet seg i løpet av de siste 40 årene.

– Havstrømmen langs kysten gjør at Norge har gunstige forhold for oppdrett, med høye temperaturer så langt nord. Men under en hetebølge øker sannsynligheten for lavt oksygennivå i merdanleggene. I tillegg trenger fisken mer oksygen når det er varmere i sjøen, sier forskningsleder Asbjørn Bergheim hos Bio Marine i Surnadal i en pressemelding.

Asbjørn Bergheim

I praksis har temperaturen i sjøen steget med om lag en halv grad siden oppdrettseventyret startet og dette har også medført noe redusert oksygeninnhold i sjøen.

– Det er ingen fare foreløpig på de fleste lokaliteter, men det er uansett viktig å holde oppsyn med oksygennivået for å unngå krisesituasjoner. Vi har sett hyppigere forekomst av algeoppblomstringer sommerstid, der særlig lav oksygentilgang natterstid forekommer, sier Bergheim.

I april–mai var Nord-Atlanteren inne i ei lang hetebølge der temperaturen steg fra 0,2 til 0,7 grader over normalnivået i løpet tre uker.

– I slike perioder er det er mindre å gå på før oksygenmetningen i merdvolumet faller under anbefalt minimumsnivå på 70–80 prosent. Havforskningsinstituttet har vist at laks er mer sårbar for oksygensvikt ved høyere temperaturer, sier Bergheim, som anbefaler løpende oksygenmålinger på flere dyp i merdene, kombinert med referansemålinger utenfor anlegget.

– Dette er avgjørende for å kunne vurdere forholdene for fisken og ikke minst om ekstra tiltak bør settes i verk. Faren for vekstbegrensende og kritisk lave nivåer er naturligvis størst ved høy temperatur og mye fisk i merdene, gjerne på ettersommeren og tidlig høst, sier Bergheim, som anbefaler å ha utstyr tilgjengelig for å gi fisken oksygen, alternativt pumpe av kaldere dypvann oppover i merdene.