Hyperfersk frossenlaks får 8,5 millioner kroner i innovasjonsstøtte

Nyheter
868

Et konsept for å fremstille frossenlaks som holder sashimikvalitet er blant de 18 norske nyskapingsprosjektene som deler på 8,5 millioner kroner fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

Norge i tiden fremover, og støtten fra DIP er et viktig virkemiddel for å få dem på rett kurs fra dag én, sier administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i Design og arkitektur Norge (DOGA).

For tiende gang deler DOGA ut midler gjennom DIP. Midlene sikrer at designmetodikk benyttes i idéutviklingsfasen i prosjektene, noe som leder til bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon.

I år kjempet 79 søkere om de totalt 8,5 millioner kronene i DIP-potten. En jury bestående av fagpersoner fra DOGA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet har valgt ut de 18 beste prosjektene etter en grundig prosess i flere faser.

Hyperfersk frossenlaks
Frosset laks oppfattes av mange som et generisk og lite eksklusivt produkt. Bremnes-konsernet ønsker å skape en mer bærekraftig laksenæring ved å utfordre dagens syn på frossenlaks, noe som igjen kan føre til et lavere karbonavtrykk og mindre matsvinn.

Bremnes-konsernet har en avansert slakteteknologi som gir et hyperferskt lakseråstoff av ypperste sashimikvalitet. Disse produktegenskapene ønsker oppdrettsselskapet fra Bømlo å konservere med naturlige metoder, slik at forbrukerne kan få en hyperfersk smaksopplevelse uansett hvor de befinner seg i verden.

Myobiotec, utviklingsselskapet til Bremnes-konsernet, ønsker å ta i bruk en designdrevet tilnærming for å fremstille prototyper av foredlet laks som i fryst tilstand holder like høy kvalitet som fersk laks. Med seg på laget har de Ocean Quality og Johan Verde Industridesign.

Juryen noterer seg at Bremnes Seashore gjennom merkevaren Salma allerede har demonstrert en evne til å kommersialisere innovasjon i sitt segment. I tillegg vil et fryst lakseprodukt kunne fraktes med skip, i motsetning til fersk laks som gjerne er flybåren. Prosjektet mottar 250 000 kroner fra DIP.

Helse, mobilitet og bærekraft
Ifølge Hjemdal går bærekraft, helse og mobilitet igjen som temaer i årets søknader. Det har også kommet inn rekordmange DIP-søknader til arkitekturprosjekter. Sistnevnte er DOGA-sjefen spesielt glad for.

– Historisk har Designdrevet Innovasjonsprogram vært mer kjent blant designere enn blant arkitekter. Jeg gleder meg over at flere arkitekturprosjekter fremover kommer til å ta i bruk systematiske brukerstudier og designmetodikk i den kritiske idéutviklingsfasen, sier Hjemdal.