Hyen Fisk har mistet ytterligere 42.000 yngel

Nyheter
1881

Grumsete vann skaper problemer for smoltprodusenten i Nordfjord i Gloppen kommune.

Det var i forrige uke at smoltanlegget til Hyen Fisk ble truffet av grus- og steinmasser da vannmassene veltet inn etter et forrykende uvær i Sogn og Fjordane. 

Årneselva, som renner mellom båtbyggeriet Brødrene Aa og Hyen Fisk, gikk over sine bredder, og skapte store problemer for begge bedriftene. Mens Brødrene Aa tidlig bekreftet tap av store verdier, fikk Hyen Fisk minimale skader på bygningen.

Men i etterkant har smoltprodusenten mistet mye fisk. Først bekreftet daglig leder i Hyen Fisk, Åsmund Ommedal, overfor iLaks at selskapet estimerte dødelighet på rundt 150.000 yngel. Nå sier han til iLaks at tallet er litt lavere.

– Vi hadde en dødelighet i etterkant av hendelsen på tirsdag på cirka 120.000 regnbueørret. Cirka 12.000 av disse var 50 grams fisk i veksthall, og resterende var yngel (tre gram) i startfôringsavdelingen, skriver Ommedal i en SMS til iLaks.

Ommedal skriver videre at på lørdag oppstod det en svikt i vannforsyningen på grunn av rusk i vannledningen.

– 42.000 fisk i startfôringsavdelingen døde denne episoden. Hele vannkilden vår er er grumsete på grunn av mange ras i vassdraget tirsdag, og vil nok fortsatt være det en stund fremover, skriver Ommedal, men legger til:

– Det er bedring å se i anlegget. Vannet blir klarere for hver dag som går. Fisken har god appetitt og står fint i karene. Den ser ut til å takle vannforholdene godt.

Det skal ikke være mistanke om rømming av fisk, ifølge Ommedal.

– Sekundærsikring har vært intakt hele tiden, sier han.

Ommedal forteller avslutningsvis at Hyen Fisk har fått ryddet opp innvendig på anlegget, og utvendig er en midlertidig veitilførsel på plass.