Norsk lakseoppdrett ble historisk sett utviklet på skjermede lokaliteter inne i fjordarmer. Miljøutfordringer og ikke minst et svekket omdømme tvinger nå oppdretterne til å tenke nytt.
– Det er nå en trend med at mer produksjon tas på land, mot mer eksponerte lokaliteter og etterhvert også offshore, sier Trond Williksen, konsernsjef i utstyrsprodusenten AKVA group, under et innlegg ved North Atlantic Seafood Conference i Bergen torsdag formiddag.
Stagnasjon
Samtidig ser vi et markedsbilde med stagnert lakseproduksjon.
– Ifølge Lars Liabø (styreformann i Kontali Analyse – red. anm.) skal stagnasjonen vedvare i fem år. Det gjør noe med industrien, påpeker Williksen.
Les også: Ser nullvekt i fem år fremover
– Industrien har gått inn i en stagnasjonsfase. For en leverandør som meg, betyr dette dempet etterspørselen etter infrastruktur.
Samtidig er det svært mye som skjer på innovasjonssiden.
– Jeg vil gratulere SalMar med utviklingskonsesjonene. De har tatt banebrytende skritt for å ta produksjonen videre, sier han, og viser til Ocean Farmings fangst av åtte utviklingskonsesjoner basert på selskapets offshore oppdrettsrigg.
– Når det gjelder lukkede anlegg på land, ser vi også fremskritt. Jeg snakker ikke om å ta hele produksjonen på land. Jeg snakker om å ta en lengre periode av lakseproduksjonen på land. Jeg snakker om produksjon av storsmolt, postsmolt, presiserer han.
Tenker nytt
Som en totalleverandør av oppdrettsteknologi, vil Williksen og AKVA group være med og tilby et vidt spekter av produkter til både nye og gamle produksjonskonsepter.
Men, advarer Williksen, det må ligge lønnsomhet i bunnen for oppdretterne. Ikke minst i en periode der kriserammede virksomheter fra olje og offshore banker på døren og vil tilby produkter og teknologi til norsk oppdrettsnæring.
– Jeg tror at det vi tar fra olje må være relevant, det må ha riktig kompetanse og det må ha en relevant kostnandsstruktur.
Kopierer
– Hvis vi nå kopierer oljeindustrien, tror jeg vi kan komme inn i problemer. Jeg tror alle, inkludert meg, bør ta innover oss hvor mange fra oljebransjen som nå kan hjelpe oss med å utvikle noe som kan produsere noe som er svært effektivt og svært kostbart.
AKVA group deltar nå i et konsept, sammen med Sinkaberg-Hansen, i jakt på utviklingskonsesjoner ved hjelp av nedsenkbare merder.
– Vi prøver å utvikle en løsning, men også til en kostnad som ikke ødelegger lønnsomheten.