Fitjar Mekaniske Verksted (FMV) har tatt inn 50 polske arbeidere i koronakrisen, og planlegger å hente flere. Det skaper smittefrykt i kommunen, ifølge ordfører Harald Rydland.
Torsdag stilte verftsdirektør Hugo Strand til debatt mot ordfører Rydland på NRK. Her måtte Strand svare på hvorfor verftet henter de polske arbeiderne mens koronaviruset herjer i landet.
– Vi må ha arbeidskraft for å holde hjulene i gang, og som resten av den maritime bransjen i Norge, så må vi importere dem og det er stort sett polske arbeidere det er snakk om som er fast ansatt i norske selskap, sa Strand.
De 50 polske arbeiderne kom til Fitjar forrige onsdag, og skal sitte i karantene i brakkerigger i ytterligere en uke.
Kommunen har vært svært skeptisk til arbeidsimporten på grunn faren for koronasmitte. I en pressemelding 25. mars skrev ordfører Harald Rydland at helsetjenestene i kommunen allerede var hardt presset. To av tre fastleger i kommunen er i karantene, men det er hentet inn en vikar. Han skrev også at han hadde fått tilbakemeldinger fra mange bekymrede innbyggere.
«I en tid med strenge restriksjoner og nærmest unntakstilstand overalt, har jeg som ordfører fått sterke reaksjoner fra mange innbyggere i Fitjar på denne saken. Det blir gitt uttrykk for at dette skaper frykt i bygda. Jeg har forståelse for flere av innbyggernes sine reaksjoner», skrev Rydland i pressemeldingen.
På «Debatten» oppfordret ordføreren Strand til å vurdere andre løsninger enn å hente inn polske arbeidere.
– De bygger gode båter, men båtene råtner ikke som jordbær. De kan bruke litt lengre tid på å bygge båtene, med litt færre folk, sa Rydland.
Strand svarte at bedriften hadde «gjort masse», inkludert å redusere antall personer som jobber på verftet verftet fra 400 til 200. Men Strand advarte også om konsekvensene av å bruke ekstra tid på båtprosjekter.
– Vi skal utruste en flott brønnbåt til ikke så langt unna en halv milliard. Hvis denne koronagreien fører til at vi bruker tre måneder ekstra på den, så er det ti millioner kroner rett ut av vinduet, sa Strand.